Professionals.Hartstichting.nl wordt geladen

Wellens was ruim zestig jaar actief in de cardiologie. Hij stond bekend als een van de grondleggers van de elektrocardiologie en is 84 jaar geworden. Vrijwel iedere cardioloog van de huidige generatie is direct of indirect door hem opgeleid.

Professor Wellens was emeritus hoogleraar aan de Universiteit Maastricht en voormalig hoofd van de afdeling cardiologie, die hij in de loop van de jaren tachtig opzette. Hij groeide na een opleiding bij Dirk Durrer in Amsterdam uit tot een van de grondleggers van de specialisatie elektrofysiologie van het hart. Hij heeft belangrijk onderzoek verricht naar het ontstaan en beïnvloeden van hartritmestoornissen en leverde een belangrijke bijdrage aan de ontwikkeling van nieuwe behandelingen. Zijn onderzoek vormt de basis voor behandelingen die patiënten met hartritmestoornissen vandaag de dag nog steeds krijgen zoals medicijnen en katheterablatie.

Relatie met Hartstichting

In de jaren negentig was professor Wellens op allerlei vlakken actief voor de Hartstichting, onder meer als lid van de Wetenschappelijke Adviesraad. In 1992 was hij lid van een strategische beleidsgroep die de Hartstichting adviseerde over investeringen in wetenschappelijk onderzoek. Dit advies leidde tot de oprichting van het Moleculaire Cardiologie Programma van de Hartstichting. Van 2000 tot 2004 zat hij de selectiecommissie van dit programma voor. Wellens ontving financiering van de Hartstichting voor een aantal onderzoeksprojecten, onder meer naar de ondersteuning van de hartfunctie met een zogenaamd wikkelhart en de incidentie en risicostratificatie van plotse hartdood. Daarnaast was professor Wellens directeur van het Interuniverstair Cardiologisch Instituut Nederland (ICIN) van 1993 tot 2003.

Zeer actieve cardioloog

Naar eigen zeggen was zijn grootste liefde het delen van kennis en het geven van onderwijs. Wellens heeft meer dan zevenhonderd publicaties op zijn naam staan. Hij leidde niet alleen generaties Nederlandse cardiologen op, maar ontving in Maastricht ook meer dan honderd buitenlandse cardiologen voor kortere of langere scholing en trad zelf regelmatig over de grens op.
Professor Wellens bleef tot op hoge leeftijd actief met het geven van interviews en lezingen. Hij noemde cardiologie vorig jaar in een interview in De Cardioloog “zijn hobby”. Diverse aan de Hartstichting verbonden artsen en hoogleraren geven aan hem recent nog gezien en gesproken te hebben en noemen hem “een van de pijlers van de Nederlandse cardiologie; vrijwel iedere Nederlandse cardioloog is direct of indirect door hem opgeleid op het gebied van ECG.” Het werk van Hein Wellens leeft letterlijk voort in de harten van miljoenen mensen.

Interessant voor jou

Het laatste nieuws voor professionals

Geen resultaten gevonden.