Een hartgezonde variatie op Pacman
Expeditie NEXT is een jaarlijks rondreizend wetenschapsfestival voor kinderen, georganiseerd door de Nationale Wetenschapsagenda. Dit jaar vond het plaats in Roermond, tevens de geboorteplaats van Dekkerlaureaat Martijn Hoes. Toen hij hoorde over deze plannen, was zijn ambitie duidelijk: hier moeten we iets mee!
Door: Hanneke Reinders
Op de foto staan Thierry en Annina linksonder. Martijn staat niet op de foto.
Met zijn Dekkerbeurs doet Martijn Hoes onderzoek naar een vorm van hartfalen die zwangere vrouwen kunnen krijgen. Om een activiteit te organiseren op het festival vroeg hij succesvol financiering aan bij NWO – “wel wat anders dan een onderzoeksaanvraag”. Vervolgens ging de bal pas echt rollen en verzamelde Hoes een enthousiast en divers team om zich heen, onder wie PhD-studenten Annina Roelofs en Thierry Torfs. Samen maakten zij drie concrete activiteiten:
- Hartman: een variatie op Pacman. Vier deelnemers, één Hartman en drie spookjes, rijden rond in karretjes over een levensgroot Pacman-veld. Hartman moet uit de buurt blijven van drie risicofactoren voor hart- en vaatziekten: fastfood (ongezonde voeding), veel gamen en veel schermtijd (beide oorzaken van inactieve leefstijl).
- Een 3D-puzzel: een anatomisch hart gemaakt met een 3D-printer en op basis van echte MRI-scans. Iets groter dan in werkelijkheid, in 7 stukken opgedeeld. Magneetjes houden de boel bij elkaar. Als de puzzel in elkaar zit en op de houder is gezet, test een computer of het ook klopt. Als dat zo is, geven lampjes een signaal. Voor de wat oudere kinderen.
- Een groot puzzelbord: een groot bord met een abstracte afbeelding van het menselijk hart. Kinderen moeten de afbeelding van Hartman hierop puzzelen. Bij succes kan Hartman zijn tong uitsteken met een ingebouwde luchtstroom. Voor de wat jongere kinderen.
De activiteiten kregen een plek in het midden van het festivalterrein en bleken een groot succes. Er stond soms wel een rij van drie kwartier. Hoes en zijn team hebben de uitnodiging gekregen om samen met Hartman volgend jaar op 1 mei terug te keren in Enkhuizen.
Hoe verliep de voorbereiding?
Martijn: “Mijn motto was eigenlijk ‘denk zo groot als je maar kan’, daar kwam het idee van Thierry vandaan om iets te doen met Mariokart. Zo kwamen we terecht bij Games-XL, een spellenbouwer die oude arcadespellen een modern en interactief jasje geeft. Levensgroot en vaak met een menselijke besturing. Uiteindelijk geen Mariokart, maar wel Pacman.
We konden het redelijk goed naast onze dagelijkse onderzoeksactiviteiten organiseren, maar een flexibele agenda en bereid zijn om wat avonduren eraan te besteden is wel noodzakelijk. Alle verschillende taken, van knutselen tot administratie en promotie, maakten het een project van aardige omvang. We kwamen eigenlijk wel wekelijks bij elkaar om te overleggen. En er was een heel duidelijke deadline wanneer het af moest, dat hielp ook.”
Hoe was het op de dag zelf?
Annina: “Ik vond het leuk om een keer aan andere mensen dan collega’s uit te leggen wat je doet en zo kennis over te brengen. We merkten dat de activiteiten bij bezoekers het gesprek op gang brachten over hun hart en hun gezondheid. Zo was er een opa met kleinkind dat bij een van de puzzels vertelde dat hij een stent heeft, dat levert mooie interactie op.”
Thierry: “We hadden speciale shirtjes laten maken voor de herkenbaarheid, met Hartman en onze naam op de rug. Bij Hartman hadden we een soort toneelstukje bedacht: wanneer Hartman geen levens meer had was het game over en moest hij worden gereanimeerd. Dan kwam een van ons in een witte jas aan rennen om met twee strijkijzers een denkbeeldige schok toe te dienen. Met achtergrondgeluid maakten we het geheel nog levendiger.”
Heb kijk je terug op het geheel?
Martijn: “Het liep allemaal erg voorspoedig op de dag zelf. Ik ben erg trots op het resultaat en de insteek waarmee we alles gedaan hebben. We wilden niet overkomen als stoffige onderzoekers en hebben juist om die reden zo veel mogelijk geprobeerd om activiteiten te bedenken die kinderen in hun belevingswereld aanspreken. En we hebben echt veel verschillende collega’s aangehaakt, iedereen was welkom. Zo bleek iemand van de financiële afdeling vanuit zijn hobby heel nuttig kennis te hebben van 3D-printen. Naarmate het project vorderde, wilden steeds meer mensen een bijdrage leveren. Het leuke hiervan is dat je zo met andere mensen samenwerkt buiten je vaste groepje collega’s.”
Hartman op jouw activiteit?
Interessant voor jou
Het laatste nieuws voor professionals