Naar content

Hier komen de NAW-gegevens formulieren

Op zoek naar proefdiervrije onderzoeksmethoden met TPI-Helpathon

Hoe kunnen wij met proefdiervrije methoden complexe ziektes helpen bestrijden bij de mens? Dat was de centrale vraag bij de TPI-Helpathon die op 2 en 3 mei bij de Hartstichting plaatsvond.

Onderzoeksspecialisten en generalisten gingen samen de uitdaging aan om in slechts 2 dagen een antwoord te vinden op de volgende 2 hulpvragen van onderzoekers.


Hulpvraag 1: Een vaccin tegen slagaderverkalking uitproberen op de mens duurt heel lang. Kunnen wij dit versnellen door middel van proefdiervrije alternatieven?

Deze vraag kwam van Bram Slütter en Ilze Bot. Zij zijn beide universitair docent en onderzoeker aan de Universiteit Leiden (Leiden Academic Centre for Drug Research, divisie BioTherapeutics).

Hulpvraag 2: Bij muizen heeft het drinken van celblaasjes van koemelk een gunstig effect op gewrichtsontstekingen. Hoe kunnen wij deze ontdekking proefdiervrij verzilveren bij de mens?

Deze vraag kwam van Fons van de Loo, programmaleider Advanced biological therapy and biomarker research van de afdeling Experimentele Reumatologie van het Radboudumc.

Uniek en creatief proces

Het idee van een helpathon is afgeleid van het hackatonconcept. Waar bij een hackathon data en hacken centraal staat, staat bij een helpathon een creatief proces voor het beantwoording van vragen centraal.

Er werd gebrainstormd, getekend, geknipt, geplakt en doorgepakt. Deelnemers werden uitgedaagd en verwonderd. Uiteindelijk kwam er in een eindpresentatie een antwoord op de hulpvragen. Bekijk de aftermovie om de resultaten en het unieke en creatieve proces dat eraan voorafging te zien.

Verschillende invalshoeken

Steeds vaker zoeken we de verbinding met partijen en mensen uit andere sectoren en van andere disciplines. Door vanuit verschillende invalshoeken een probleem of vraagstelling te benaderen kom je samen tot innovatieve ideeën.

De helpathon was een initiatief van de Samenwerkende GezondheidsFondsen waar de Hartstichting onderdeel van is, het Ministerie van Landbouw Natuur en Voedselkwaliteit (LNV), Stichting Proefdiervrij en Meneer de Leeuw in het kader van Transitie Proefdiervrije Innovatie.

Laatste nieuws

Campagne Voeding voor de Gezonde Generatie op stoom 

Campagne Voeding voor de Gezonde Generatie op stoom 

Alle Dekkerbeurzen nu open

Alle Dekkerbeurzen nu open

Dekkerbeurzen 2021 nu open

Dekkerbeurzen 2021 nu open