Professionals.Hartstichting.nl wordt geladen

In 2024 zijn we in Den Haag gestart met Hartstichting checkpunten in samenwerking met LUMC Health Campus, Haagse Vaten en de regionale huisartsenorganisaties. Samen zetten we in op vroege opsporing van risicofactoren op hart- en vaatziekten, om zo de hartgezondheid te verbeteren en de zorg (op langere termijn) te ontlasten.

Deze samenwerking helpt ons om meer mensen te bereiken en sneller gezonde wijken te realiseren. Samen werken we aan een toekomst waarin elke inwoner van Den Haag gelijke kansen heeft op een goede (hart)gezondheid.

Wat zijn Hartstichting checkpunten?

Ben je nog niet bekend met de Hartstichting checkpunten? Lees meer over wat deze inhouden en waarom we ze zijn gestart op de pagina over het landelijke project checkpunten.

Afstemming met Haagse huisartsen

Met LUMC Health Campus en verschillende huisartsen in Den Haag stemmen we af welke afkapwaarden en adviezen we gebruiken voor bloeddruk, glucose, cholesterol, BMI en buikomvang. Samen beslissen we wanneer doorverwijzing naar lokale leefstijlinitiatieven gewenst is, en wanneer een verwijzing naar de huisarts nodig is. Download hieronder het informatieboekje voor bezoekers om de afkapwaarden en adviezen in te zien. Voor het digitaal verzenden van de gemeten waarden naar de huisarts, verkennen we de mogelijkheden.

Preventie gericht op 35-60 jaar

In Den Haag richten we ons op bezoekers van 35 tot 60 jaar. De adviezen die we op het checkpunt geven zijn dus ook specifiek opgesteld voor deze doelgroep.

  • Zo is de leeftijdskeuze tot stand gekomen

    Dit is een afgeleide van de doelgroep van het landelijke project.

    Voor het landelijke project Hartstichting checkpunten is de doelgroep 40-60 jaar. Vanaf je 40e heb je een grotere kans op risicofactoren op hart- en vaatziekten, zoals een verhoogde bloeddruk of een verhoogd cholesterol. Daarnaast is het lange termijn effect op iemands cardiovasculair risico het grootst wanneer dit wordt aangepakt op een lagere leeftijd, dus jonger dan 60.

    In Den Haag hebben we in overleg met de samenwerkingspartners gekozen om de ondergrens van 40 naar 35 jaar te verlagen. Hiervoor zijn twee redenen:

    • In Den Haag is er extra aandacht voor het inrichten van Hartstichting checkpunten in wijken met lagere gezondheidskansen. Hart- en vaatziekten komen in deze groep vaker en vroeger voor. Daarom volstaat de grens van 40 jaar niet en zal voor de uitrol in Den Haag de ondergrens worden verlaagd.
    • In Den Haag is de proportie mensen met Hindoestaanse afkomst groter en de NHG Diabetes richtlijn adviseert bij Hindoestanen vanaf 35 jaar op glucose te controleren. Zo komen we logischerwijs uit om een algemene ondergrens van 35 in Den Haag.
  • Mensen van andere leeftijden ook welkom

    Mensen van 18-35 jaar en vanaf 60 jaar kunnen het checkpunt ook bezoeken. We brengen deze bezoekers ervan op de hoogte dat sommige adviezen die ze op het checkpunt krijgen misschien minder geschikt zijn voor hen.

Waar en wanneer

In Den Haag hebben we checkpunten op drie vaste locaties met vaste dagen. Daarnaast zijn er regelmatig checkpunten op wisselende plekken.

Locatie zoeken

Heb je vragen? Of interesse in een werkbezoek?

Neem contact op met het projectteam checkpunten. Mail naar [email protected] of benader ons via WhatsApp op 06-25345150.