Hart- en vaatziekten eerder opsporen
Mensen die in een vroeg stadium een diagnose en een behandeling krijgen, leven langer en in betere gezondheid. Daarom stimuleren we het eerder opsporen van hart- en vaatziekten.
Om de hartgezondheid te verbeteren, is het herkennen van ziekten en het bieden van de beste behandelingen niet genoeg. We willen ook dat alle patiënten die behandeling in een zo vroeg mogelijk stadium krijgen. Daarom is het zinvol om actief op zoek te gaan naar patiënten die nog niet weten dat ze ziek zijn.
Om te zorgen dat we patiënten met hart- en vaatziekten eerder opsporen, brengt de Hartstichting beleidsmakers en zorgprofessionals bij elkaar om goede afspraken te maken over bijvoorbeeld screening. Daarnaast zetten we in op zorginnovatie en stimuleren we het in praktijk brengen daarvan. Verder ontwikkelen we campagnes, samen met zorgprofessionals. Concreet zijn we op al die niveaus bezig met het ontwikkelen van programma’s om boezemfibrilleren en hartfalen in een eerder stadium te herkennen en behandelen.
Patiënten helpen om symptomen te herkennen
Patiënten spelen zelf een belangrijke rol in hun behandeling. Door symptomen te herkennen en hiermee naar de huisarts te gaan, krijgen ze tijdig de juiste diagnose en behandeling. Of door de adviezen van hun huisarts goed op te volgen, hun medicijnen te blijven gebruiken en bijvoorbeeld hun leefstijl aan te passen.
Gezond leven makkelijker maken
Om de bloeddruk en cholesterol te verlagen, motiveren wij mensen om gezond te leven. Gezond eten kan soms best lastig zijn, mede vanwege het ongezonde voedingsaanbod. Samen met de Nierstichting en het Diabetesfonds maken wij ons hard voor regelgeving om het aanbod van bewerkte voedingsmiddelen in Nederland gezonder te maken. Daarnaast is het werken aan een omgeving waarin gezond leven makkelijk is één van de zeven thema's op de hart- en vaatagenda.
Preventie van hart- en vaatziekten
Door mensen met een verhoogd risico op hart- en vaatziekten in een vroeg stadium op te sporen kan onherstelbare schade aan hart en vaten worden voorkomen. Van 2019 tot en met 2022 voerden we campagne om mensen vanaf 40 jaar te stimuleren om jaarlijks hun bloeddruk te meten of laten meten. Sinds 2023 werken we aan de Hartstichting checkpunten, waar we naast bloeddruk ook cholesterol, bloedsuiker, BMI en buikomvang meten.
De rol van van zorgprofessionals
Komt de patiënt met klachten bij een arts of andere eerstelijns zorgprofessional, dan dient die de juiste diagnose te stellen met de juiste middelen en volgens richtlijn te behandelen. De zorgprofessional is bij uitstek de persoon die een patiënt kan stimuleren om een therapie goed uit te voeren en leefstijlveranderingen door te voeren.
De Hartstichting brengt op thema’s waar het verwachte effect het grootst is, zorgprofessionals bij elkaar om te bespreken hoe we kunnen zorgen dat diagnoses niet alleen goed, maar ook zo vroeg mogelijk gesteld worden. En daarna de beste behandeling wordt gegeven.