Herken hartfalen
Hartfalen is een ernstige aandoening die steeds meer mensen raakt. Het vroegtijdig opsporen en behandelen van hartfalen leidt tot een betere kwaliteit van leven. Huisartsen, praktijkondersteuners en ziekenhuispersoneel spelen hierbij een belangrijke rol.
De Hartstichting heeft de ambitie om hartfalen eerder op te sporen en beter te behandelen. Er zijn namelijk ruim 240.000 Nederlanders met hartfalen en naar schatting nog eens 255.000 mensen met niet-herkend hartfalen. Jaarlijks is de ziekte verantwoordelijk voor ruim 30.000 ziekenhuisopnamen en € 527,4 miljoen aan zorgkosten. Naar verwachting zal de prevalentie toenemen tot 342.000 patiënten in 2030. Help jij ons mee om hartfalen vroegtijdig op te sporen?
Meest recente richtlijn
In mei 2021 is de NHG-Standaard Hartfalen herzien. Goed om te weten:
- Er wordt gesproken van HFrEF (Heart Failure with reduced Ejection Fraction) in plaats van systolisch hartfalen. En van HFpEF (Heart Failure with preserved Ejection Fraction) in plaats van diastolisch hartfalen.
- Het belang van vroegtijdige opsporing en behandeling wordt onderstreept.
- Bij 16 tot 36% van de patiënten met een verhoogde kans op hartfalen (door COPD, diabetes mellitus, fragiliteit) wordt bestaand hartfalen niet herkend.
- In de huisartsenpraktijk komen ongeveer evenveel patiënten met HFrEF als met HFpEF. Dit gaat om respectievelijk 51% en 49%.
- Het tijdig behandelen van HFrEF resulteert in 15 tot 36% van de gevallen in minder ziekenhuisopnames. En in 16 tot 34% van de gevallen in verlaging van de mortaliteit.
Dit kun jij doen
Werk je in een huisartsenpraktijken of ziekenhuis, dan kom je veel in contact met mensen met een verhoogd risico op hartfalen. Werk samen met de Hartstichting aan meer bewustzijn over hartfalen. Kijk wat jij kunt doen vanuit jouw expertise.
Vragen over hartfalen?
Heb je vragen over onze aanpak of wil je graag meedenken? Neem contact op met medisch beleidsadviseur Susanne Bogerd. Mail naar [email protected].