De Hartstichting financiert eerste consortium gericht op sport en bewegen
De Hartstichting financiert een unieke samenwerking: onderzoek naar sporten en bewegen bij hart- en vaatziekten. Onderzoekers willen weten hoe verschillende doelgroepen zo gezond mogelijk kunnen bewegen. We willen het consortium FIT-HEART gaan steunen met 3 miljoen euro.
Sport en bewegen zijn essentieel voor het behoud en verbeteren van de gezondheid, zowel in voorkomen als bij behandeling van hart- en vaatziekten. Toch is er nog veel onbekend over de precieze effecten. Ook de communicatie en andere middelen om mensen aan het bewegen te krijgen, kunnen we verbeteren. Daar gaat dit consortium onder leiding van Thijs Eijsvogels, Andrea Evers en Harald Jørstad aan werken.
Twee specifieke groepen
Er zijn twee groepen met specifieke beweegpatronen die speciale aandacht krijgen binnen het onderzoek. Het gaat enerzijds om mensen die moeite hebben met het bereiken en volhouden van een actieve leefstijl. Anderzijds om mensen die langdurig veel en zeer intensief sporten.
Het consortium heeft 3 werkpakketten
Beweegprogramma’s
Mensen met een verhoogd risico op of een diagnose van hart- en vaatziekten hebben veel baat bij bewegen. Voor hen komt er een speciaal beweegprogramma gebaseerd op bewezen leefstijlprogramma’s. Door beweging te belonen moet een terugval in fysieke activiteit voorkomen worden. Hiervoor zullen onderzoekers nieuwe vormen van beloningen gerelateerd aan een gezonde leefomgeving, zoals feedback van naasten of een buddysysteem, ontwikkelen en evalueren.Intensieve sport
Onderzoekers willen diepgaand inzicht verkrijgen in de invloed van langdurig intensief sporten op het hart. Hiermee kunnen ze vervolgens veilige grenzen bepalen voor topsporters en zeer intensief sportende recreanten. Dit doen ze door sporters uit drie bestaande onderzoekspopulaties opnieuw uit te nodigen voor een meting van hun hartgezondheid. Hiervoor worden onder meer CT- en MRI-scans gemaakt en bloedmonsters afgenomen en vervolgens gecombineerd met geavanceerde analyses op basis van kunstmatige intelligentie en data uit sporthorloges.Versterken samenwerking
Hieronder valt kennisuitwisseling binnen het consortium, maar ook het betrekken van nieuwe partners, waaronder jonge getalenteerde onderzoekers in het talentprogramma. Een ander onderdeel is het werven van aanvullende fondsen voor uitbreiding en voortzetting van het consortium. Tot slot is ook publieke bewustwording over de voordelen van een actieve leefstijl een belangrijk thema.
Samenvattend biedt FIT-HEART een innovatieve en schaalbare aanpak hoe fysieke activiteit kan bijdragen aan gezonde harten en vaten. Dat terwijl ook de limiet van sport en bewegen op de hartgezondheid wordt onderzocht. Het onderzoek levert een bijdrage aan het voorkomen van hart- en vaatziekten door het stimuleren van gezond beweeggedrag. En aan het veilig sporten bij mensen met hart- en vaatziekten en bij atleten. Bekijk hier de oproep die we in mei publiceerden om bij te dragen aan het consortium.
Dankzij onze donateurs hebben we dit jaar 2,5 miljoen euro toegewezen. We hopen samen met de onderzoekers volgend jaar de minimaal benodigde 3 miljoen euro op te halen.
Over de samenwerking
De centra die deelnemen aan dit onderzoek zijn: Amsterdam UMC, Erasmus MC, Leiden Universitair Medisch Centrum/Universiteit Leiden, Radboudumc/Radboud Universiteit, Universiteit Maastricht, UMC Utrecht, UMCG, Tilburg University, Basalt, Capri, Isala, Maxima MC, Ziekenhuis Gelderse Vallei, Franciscus en Tjongerschans ziekenhuis.
FIT-HEART maakt deel uit van het DCVA-netwerk. Het krijgt daarmee ondersteuning bij talentontwikkeling, implementatie, ontwikkelen van de data-infrastructuur, en valorisatie.
Interessant voor jou
Het laatste nieuws voor professionals