Professionals.Hartstichting.nl wordt geladen

Nu al zijn er in Nederland 1,7 miljoen mensen met hart- en vaatziekten, 1,8 miljoen mensen met een nierziekte en 1,1 miljoen mensen met diabetes type 2. Dit aantal zal de komende jaren naar verwachting toenemen. Met een verder groeiende impact op de kwaliteit van leven, zorgkosten en vroegtijdige sterfte tot gevolg. Daarom hebben de Hartstichting, de Nierstichting en het Diabetes Fonds het initiatief genomen tot Ik test. Netwerkorganisatie Dutch CardioVascular Alliance (DCVA) ondersteunt dit initiatief.

Ernstige ziekte voorkomen

Rebecca Abma-Schouten, hoofd Onderzoek van de Hartstichting: “Afhankelijk van de aandoening kan bij 5 tot 30 procent van de mensen een aandoening aanwezig zijn zonder duidelijke klachten. Als deze ziekten wel in een vroeg stadium worden ontdekt en behandeld, kunnen we ernstige complicaties voorkomen zoals een beroerte, hartinfarct, hartfalen of nierfalen. Met Ik test onderzoeken we of en hoe we dit uiteindelijk kunnen bereiken.”

Regio Breda

In Breda is gestart met thuistesten voor het vroegtijdig opsporen van de hartritmestoornis boezemfibrilleren en nierziekten. Een willekeurige selectie van 40.000 mensen in de leeftijd van 50 tot 75 jaar krijgt in deze regio een uitnodigingsbrief en een informatiefolder. Uiteindelijk is het de bedoeling dat iedereen in ons land in deze leeftijdsgroep zelf thuis kan testen of er mogelijk sprake is van een aantal belangrijke hart- of vaatziekten, nierziekte of diabetes type 2.

Verschuiving binnen de zorg

Lyanne Kieneker, projectcoördinator Check@Home: “Als Ik test in de toekomst landelijk wordt uitgerold, verwachten we een verschuiving binnen de zorg. Eerstelijnszorgprofessionals zullen dan naar verwachting vaker mensen zien met beginnende gezondheidsproblemen, terwijl in zowel de eerste als tweede lijn juist minder patiënten met vergevorderde of ernstige klachten terechtkomen. Daarom kijken we binnen Ik test ook kritisch of de zorg misschien anders georganiseerd kan worden. Denk aan alternatieve vormen van eerstelijnszorg, zoals het aanbieden van zorg via gespecialiseerde behandelfaciliteiten.”

Comorbiditeit

Voor het onderzoek is een groot samenwerkingsverband opgericht met als doel om een kosteneffectieve aanpak te ontwikkelen om hart- en vaatziekten, nierziekten en diabetes type 2 in een vroeg stadium op te sporen, de juiste behandeling in te zetten en ernstige complicaties te voorkomen. “Het in samenhang vroeger opsporen van deze drie grote chronische aandoeningen is van groot belang omdat de ziekten nauw met elkaar samenhangen. Zo heeft 70% van de mensen met chronische nierziekte een hoge bloeddruk, heeft 35% diabetes en heeft 12% hartfalen. Het is geweldig dat nu een volgende stap gezet kan worden,” aldus Annemiek Dorgelo, programmamanager preventie bij de Nierstichting.

  • Over het thuisonderzoek

    In de informatiebrief staat uitgelegd dat deelnemers aan Ik test enkele thuistesten kunnen doen. Zo kan met een urinetest de hoeveelheid eiwit (albumine-creatinine ratio) in de urine gemeten worden om nierziekten op te sporen. Via een app kan de deelnemer zijn/haar hartritme meten om boezemfibrilleren op te sporen. In de regio Breda wordt thuis nog niet op diabetes type 2 getest, maar dat zal later ook een onderdeel worden van het onderzoek in Utrecht en Arnhem. Op de website iktest.nu is alle informatie na te lezen.

    Bij vroege tekenen van boezemfibrilleren of chronische nierziekte volgt een vervolgonderzoek in een diagnostisch centrum in de regio, waarbij men onder andere de bloeddruk meet bloedonderzoek doet. Het bloedonderzoek is onder andere bedoeld om de aandoeningen te bevestigen en diabetes type 2 op te sporen. Als leefstijladvies of medicatie nodig is, verwijst men de deelnemers door naar de huisarts.

  • Over de samenwerking

    Op verzoek van onder andere de Hartstichting heeft de Dutch CardioVasular Alliance initiatief genomen om het consortium Check@Home op te zetten. In dit consortium werken verschillende Nederlandse UMC's en universiteiten samen met verschillende private partners. Onderzoekleiders zijn cardioloog prof. dr. Folkert Asselbergs van Amsterdam UMC en internist-nefroloog prof. dr. Ron Gansevoort van UMC Groningen.

    Binnen het consortium zijn veel zorgprofessionals betrokken, waaronder cardiologen, internist-nefrologen en huisartsen. Zij denken actief mee over het onderzoeksdesign, zoals welke thuistesten en vervolgonderzoeken het meest geschikt zijn. Ook adviseren zij hoe het consortium zorgverleners in de deelnemende regio’s het best kan informeren en wat de manier is om de uitkomsten van het onderzoek te evalueren.

    Het totale budget van Ik test is 8,9 miljoen euro, en is mede mogelijk gemaakt door een subsidie van Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek (NWO) en financiële bijdragen van de Hartstichting, Nierstichting, Diabetes Fonds en verschillende private partners waaronder Roche Diagnostics, AstraZeneca, Siemens Healthineers, Topicus en Happitech.

Dit onderzoek draagt eraan bij om hart- en vaatziekten en een groot risico op hart- en vaatziekten op tijd te ontdekken. Daarmee sluit het aan bij de doelstellingen van het thema Op tijd ontdekken. Dit is een van de zeven thema's op de landelijke hart- en vaatagenda.