Professionals.Hartstichting.nl wordt geladen

Foto: Diederik Dippel krijgt de koninklijke onderscheiding opgespeld door Ruud van Bennekom, burgemeester van Bunnik. 

Het hoogleraarschap begint met een oratie en eindigt officieel met een afscheidsrede. Beide zijn bijzondere momenten om stil te staan bij wat je wilt bereiken of hebt bereikt in je carrière. Op 13 juni nam prof. dr. Diederik Dippel afscheid van het Erasmus MC. Een week later was de afscheidsrede van prof. dr. Pieter Doevendans, aansluitend aan het DCVA-congres. En op 4 juli gaf prof. dr. Kak Khee Yeung haar inaugurele rede. We bedanken Diederik Dippel en Pieter Doevendans voor hun inzet voor het cardiovasculaire veld en feliciteren Kak Khee Yeung van harte met haar benoeming!

Als je op de naam van de onderzoeker klikt, kun je meer lezen over zijn of haar werk en inzet voor de Hartstichting.

  • Afscheidsrede Diederik Dippel (Erasmus MC)

    Neuroloog prof. dr. Diederik Dippel heeft tijdens zijn afscheid van het Erasmus MC een koninklijke onderscheiding ontvangen (zie foto bovenaan deze pagina). Hij is benoemd tot Officier in de Orde van Oranje-Nassau. Dippel kreeg deze erkenning vanwege zijn baanbrekende werk. Samen met zijn team heeft Dippel de behandeling van herseninfarcten sterk verbeterd.

    Naast zijn werk als onderzoeker was Dippel lid van verschillende commissies die de Hartstichting adviseerden over wetenschappelijk onderzoek. Zo is hij lid van de beoordelingscommissie van ons Klinische Studie Programma. Hiermee stimuleren we de doorontwikkeling van resultaten uit klinische studies naar de klinische praktijk, zodat uitkomsten van studies snel kunnen resulteren in verbetering van de zorg voor mensen met (risico op) een hart- of vaatziekte.

    Ook is hij jaren lang lid geweest van de werkgroep Cijfers die de Hartstichting bijstond bij het in kaart brengen en interpreteren van de belangrijkste trends in hart- en vaatziekten, waarover jaarlijks een rapport werd uitgebracht.

  • Afscheidsrede Pieter Doevendans (UMC Utrecht)

    Cardioloog prof. dr. Pieter Doevendans heeft tijdens zijn afscheid van het UMC Utrecht een koninklijke onderscheiding ontvangen. Hij is benoemd tot Ridder in de Orde van de Nederlandse Leeuw.

    Doevendans heeft zich in de afgelopen decennia ingezet voor tal van initiatieven die erop gericht waren om de behandeling van mensen met hart- en vaatziekten te verbeteren. Met als gemene deler: het realiseren van landelijke samenwerking tussen topwetenschappers.

    Zo is hij één van de initiatiefnemers van de Hartenbank, een unieke centrale biobank die hartweefsel van overleden donoren verzamelt en opslaat voor wetenschappelijk onderzoek. Ook heeft hij zich persoonlijk sterk ingezet om wetenschappers te inspireren, en financieel en inhoudelijk te ondersteunen om onderzoek te gaan doen naar een behandeling voor PLN, een ongeneeslijke erfelijke hartspierziekte waar vooral Nederlandse patiënten aan lijden.

    Daarnaast was hij lid van verschillende commissies die de Hartstichting adviseerden over wetenschappelijk onderzoek en was hij zeven jaar geleden als mede-initiatiefnemer én nu nog steeds als RVT-lid betrokken bij de oprichting van de Dutch CardioVascular Alliance.

    Een cardioloog
  • Oratie Kak Khee Yeung (Amsterdam UMC)

    Kak Khee Yeung is benoemd tot professor Gepersonaliseerde Therapie in Vaatchirurgie aan het Amsterdam UMC. Zij ontving in 2019 de Senior Clinical Scientist Dekkerbeurs om de rol van de gladde spiercel te bestuderen bij verwijdingen van de grote lichaamsslagader. Haar onderzoeksgroep ontdekte processen die ervoor zorgen dat gladde spiercellen ziek worden bij deze aneurysma’s. Ook vonden ze aanknopingspunten voor mogelijke behandeling met medicijnen.

    Prof. dr. Kak Khee Yeung is werkpakketleider binnen het Aneurysm-NL consortium dat de Hartstichting steunt. Daar werkt ze aan het opzetten van een duurzame data-infrastructuur met data uit verschillende vakgebieden en centra. In 2021 heeft Yeung deelgenomen aan het DCVA leiderschapsrogramma

    hartstichting-kak-khee-amc-foto