Professionals.Hartstichting.nl wordt geladen

Een aneurysma is een verwijding van een slagader en kan overal in het lichaam voorkomen. Als een aneurysma symptomatisch wordt heeft dit grote gevolgen voor patiënten. De kans op overlijden bij barsten of scheuren is groot.

De huidige situatie

Een aneurysma kan ontstaan als gevolg van verzwakking van een gedeelte van de slagader, een aangeboren bindweefselaandoening, een ontsteking of infectie, een trauma, of door een scheuring in de wand van de slagader. Er zijn geen goede medicamenteuze behandelingen om het groeien, scheuren en barsten van een aneurysma tegen te gaan. Chirurgische ingrepen zijn vaak risicovol en het is lastig in te schatten wanneer welke behandeling zinnig is.

Over het consortium

Het consortium is tot stand gekomen na een in DCVA-verband uitgevoerde verkenning. Deze had als doel te identificeren welke kansen er zijn voor een landelijk initiatief op het thema aneurysma’s. De drie verkenners, Hanneke Takkenberg, Mervyn Vergouwen en Barend Mees, zijn vervolgens als kwartiermakers aan de slag gegaan om dit consortium te vormen. Na een oproep in april hebben zij onderzoekers uit het hele land bij elkaar gebracht om samen te werken in het nieuwe consortium. De Hartstichting geeft met deze financiering een impuls aan een consortium dat de komende jaren moet uitgroeien tot een landelijk aneurysmanetwerk en data-infrastructuur.

5 werkpakketten om de aneurysma-zorg te verbeteren

  • Oprichting van de Aneurysm-NL community

    Onderzoeksleiders gaan een aneurysma-community opzetten waarin innovatief onderzoek, kwaliteitsbewaking, kennismanagement en talentontwikkeling centraal staan. Ook gaan ze samenwerken met belangrijke stakeholders, zoals patiëntvertegenwoordigers.

  • Opzetten van een duurzame data-infrastructuur

    Het consortium gaat een landelijke data-infrastructuur opzetten, met data uit verschillende vakgebieden en centra. Zo kunnen onderzoekers uit verschillende vakgebieden de data benutten, die voorheen moeilijk toegankelijk waren door logistieke of juridische beperkingen.

  • Identificatie van medicijnen voor aneurysma's

    In sommige gevallen kan medicatie helpen om de groei van aneurysma’s te remmen. Onderzoekers gebruiken vaatspiercellen en stamcellen van patiënten met een hersen- of aorta-aneurysma om een effect van bestaande medicijnen te onderzoeken en nieuwe behandelmethoden te identificeren.

  • Hoe beïnvloeden aortadissecties en aorta-aneurysma’s elkaar?

    Een belangrijk doel van dit netwerk is om de samenwerking te bevorderen tussen cardiologie, cardiothoracale chirurgie, radiologie, vaatchirurgie, vasculaire geneeskunde, biochemie, computer modellering en data sciences. Door klinische gegevens voor, tijdens en na operaties te bestuderen, kan de besluitvorming rondom type en timing van preventieve aorta-aneurysma operaties worden verbeterd.

  • Veiligheid en effectiviteit van preventieve intracraniële aneurysmabehandeling

    Dit is een grote landelijke registratiestudie (n=400) om de risico's en radiologische uitkomsten van verschillende soorten aneurysmabehandelingen in het hoofd in kaart te brengen. Zo kunnen patiënten in de toekomst betere behandeladviezen krijgen.

Dankzij onze donateurs hebben we dit jaar 1,75 miljoen euro toegewezen. We hopen samen met de onderzoekers volgend jaar de minimaal benodigde 2 miljoen euro op te halen.

Zie jij kansen om samen te werken met dit consortium en mee te werken aan een betere zorg voor aneurysma's? Neem dan contact op met kwartiermaker Hanneke Takkenberg via [email protected].

De coördinerende onderzoekscentra zijn: Amsterdam UMC, Erasmus MC, Leids Universitair Medisch Centrum, Maastricht UMC+, Radboudumc, Technische Universiteit Eindhoven en Universitair Medisch Centrum Utrecht.

Aneurysm-NL maakt deel uit van het DCVA-netwerk. Het krijgt daarmee ondersteuning bij talentontwikkeling, implementatie, ontwikkelen van de data-infrastructuur, en valorisatie.