Drie onderzoeksresultaten bereiken de praktijk
Drie onderzoeken die de Hartstichting financiert hebben resultaten geboekt waar jij als zorgprofessional patiënten mee kunt helpen. Over triage bij pijn op de borst, vochtinname bij stabiel hartfalen en wensouders met een erfelijke hartziekte.
Het onderzoek dat de Hartstichting financiert draagt bij aan onze missie: iedereen een gezond hart, voor nu én later. Fundamenteel onderzoek draagt bij door onze kennis en begrip van ziekteprocessen te vergroten, wat de bouwstenen voor innovatie vormt. Toegepast onderzoek richt zich daarentegen op resultaten die direct het verschil maken. We delen drie recente resultaten die impact hebben op het dagelijks leven van patiënten met hart- en vaatziekten.
Nieuwe triage-aanpak bij pijn op de borst
Pijn op de borst is een veelvoorkomende klacht: meestal onschuldig, maar in 1 op de 9 gevallen een levensbedreigend hartinfarct. Uit onderzoek van SAFETY FIRST bleek dat ruim 25% van de hartinfarctpatiënten een te lage urgentie kreeg bij telefonische triage. De triagecriteria zijn herzien: er zijn nieuwe criteria geïntroduceerd en sommige criteria zijn verwijderd. Meer informatie hierover en een e-learning zijn beschikbaar op de website van de Nederlandse Triage Standaard. De e-learning is met name bedoeld voor triagisten, huisartsassistenten en huisartsen.
Vochtbeperking bij stabiel hartfalen niet altijd nodig
Het advies om niet te veel te drinken bij stabiel hartfalen blijkt achterhaald. Patiënten met deze ziekte kunnen mogelijk na overleg met hun behandelend arts voortaan hun vochtinname aanpassen. Onderzoek onder leiding van Roland van Kimmenade toonde aan dat voor patiënten met stabiel hartfalen een vochtbeperking niet noodzakelijk is.
Snellere en betere embryoselectie voor wensouders met erfelijke hartziekte
Mensen met een erfelijke hartziekte en een kinderwens krijgen voortaan makkelijker toegang tot embryoselectie. Het gaat om mensen met een erfelijke hartziekte door vijf genetische fouten die ernstige hartziekten veroorzaken: PLN, LMNA, FLNC, BAG3 of RBM20. Onder leiding van Dekkerlaureaat Job Verdonschot is een betrouwbaar beslismodel ontwikkeld dat helpt om zorgvuldig te bepalen voor wie embryoselectie zinvol is.
Zoekmachine onderzoek
Interessant voor jou
Het laatste nieuws voor professionals