Professionals.Hartstichting.nl wordt geladen

De meeste activiteiten van de Hartfalenweek richtten zich op patiënten en hun naasten. Ook waren er twee digitale evenementen. Zo organiseerde huisartsenorganisatie Hadoks een bijscholing over de zorg rondom hartfalen. Hier waren bijna 100 professionals aanwezig om hun kennis te verrijken met informatie van een kaderhuisarts, cardioloog en verpleegkundigen. Van oorzaak tot behandeling en over samenwerking in de regio.

Het webinar over hartfalen en gezonde leefstijl van Harteraad is nog steeds terug te kijken. Hierin delen een diëtist en een sportcoach do’s en don’ts rondom leefstijl voor mensen met hartfalen. Wat kun je wel en beter niet eten met een zoutbeperking? Welke oefeningen kun je laagdrempelig doen als je hartfalen hebt? 

Drie activiteiten uitgelicht

  • Hartfalencafé voor patiënten en naasten, Ziekenhuisgroep Twente, Almelo

    “Dit zouden meer mensen moeten horen."

    Na een warm ontvangst met koffie en Twentse krentewegge, werd een groep van zo’n 50 patiënten en naasten meegenomen in het programma over hartfalen. Cardioloog en stuurgroeplid Deltaplan Hartfalen Gerard Linssen gaf een introductie over de hartfalenweek, waarna cardioloog Simone Loonstra een begrijpelijk overzicht gaf over hartfalen. Zij benadrukt een persoonlijke behandeling. “En niet als cardioloog alleen, maar samen met andere artsen, hartfalenverpleegkundigen, huisartsen, apothekers, diëtisten, thuiszorg en de fysiotherapeut.”

    Er kwamen veel vragen uit het publiek, welke in een goede sfeer, laagdrempelig en begrijpelijk werden beantwoord. Opmerkingen en vragen als:

    • "Ik heb hartfalen maar na een goede bloeduitslag denkt mijn omgeving dat ik weer beter ben maar dit is niet zo, je ziet het niet van de buitenkant";
    • "Welke medicijnen behoren tot de fantastic four?" Dit zijn de 4 pilaren voor hartfalen met verminderde knijpkracht.

    In de pauze en na de lezingen stonden er twee koks klaar die zoutbeperkt eten hadden gemaakt en hier tips over deelden. Ook vertelden twee hartfalenverpleegkundigen trots over de nauwe samenwerking in de regio en gaf een fysiotherapeut duidelijke handvatten over bewegen met hartfalen: ‘’Bewegen geeft in principe geen bijwerkingen en iedereen kan het. Zorg dat je kunt herstellen binnen 30 minuten. En anders: verdeel je beweging in kleinere stukjes.’’

    De laatste opmerking uit het publiek geeft de noodzaak van het evenement goed aan: “We zijn hier met 50 mensen, maar dit zouden meer mensen moeten horen”. 

    Een banner met tekst over hartfalen
  • Trappenchallenge, voetbalstadion Galgenwaard, Utrecht

    Ren zo veel mogelijk trappen in het stadion op en af.

    Op een sportieve locatie, namelijk het supportershome van FC Utrecht, waren een aantal standjes ingericht. Hier konden onderzoekers, diëtisten en verpleegkundigen vertellen over hartfalen en materialen demonstreren: zoals slimme meters, informatie over zoutbeperkt eten en een fiets die energie opwekt.

    Daarna vertelde Dekkerlaureaat prof. Linda van Laake over de ernst van hartfalen en mogelijke innovatieve behandelingen. Ook kwam een patiënt aan het woord. Hij leeft door hartfalen nu met een steunhart (LVAD), wat veel vragen opriep uit het publiek. “Slaap je met de pomp in bed?” en “baseer je je vakantiebestemming op centra die LVAD-expertise hebben?”

    Voor een echt voetbaltintje vertelde Marthe Munsterman, aanvoerster van FC Utrecht, over gezond leven als topsporter en verlootte Gert Kruys, trainer en ambassadeur FC Utrecht, twee tickets voor de wedstrijd FC Utrecht - Ajax. Tot slot moedigde Kruys de aanwezigen aan om zo veel mogelijk trappen in het stadion op en af te rennen. Dit om een veelvoorkomend signaal van hartfalen onder de aandacht te brengen: kortademigheid bij het traplopen.

    Fotocollage. Iemand wordt geïnterviewd, en twee mensen lopen een trap af
  • Informatiebijeenkomst hartfalen, Den Haag

    Na een ziekenhuisbezoek kun je hulp krijgen bij het buurtcentrum om gezonder te leven.

    Het is in de grote zaal van Buurtcentrum De Mussen in de Schilderswijk even wennen voor de tien bewoners die na een gezamenlijke maaltijd zijn gebleven voor het praatje van cardioloog Adem Dereci van het Haaglanden Medisch Centrum en hartfalenverpleegkundige van Hadoks Jerrel Dreckmeier: ze doen dit allemaal voor het eerst. 

    Na de interactieve presentatie van Dereci is de beer los en komen er ook vragen uit de zaal. Of er een relatie is met herseninfarct? – “Niet direct. Dat zijn verschillende aandoeningen.” En als je uit het ziekenhuis komt na een behandeling voor hartfalen, of je dan aan je lot bent overgelaten? – “Nee!” Wat te doen als je denkt dat je hartfalen hebt, maar je huisarts er niet over begint? Het is belangrijk om het aan je huisarts uit te spreken, vertel ook waarom je denkt dat je hartfalen hebt. Dereci adviseert: “Je kunt zelf om een hartfilmpje en bloedonderzoek vragen."

    De buurthuismedewerker die alles georganiseerd heeft, blijkt ook goed op de hoogte. Hij vertelt dat je na een ziekenhuisbezoek hulp kunt krijgen bij het buurtcentrum om gezonder te leven, bijvoorbeeld door je bij een club aan te sluiten, met mensen te gaan wandelen of advies te vragen over gezond eten. Ook wijst hij op de Hartcheckpunten die regelmatig samen met de Hartstichting worden georganiseerd in het buurtcentrum. “U krijgt dan een boekje met de uitslag van de meting en een advies. Die kunt u aan uw huisarts laten zien.”

    Dereci achteraf: “Ik vind de Hartfalenweek een heel mooie bijkomstigheid, dat het ons stimuleert de wijk in te gaan. Iedereen ziet er de meerwaarde wel van om mensen op tijd te bereiken met voorlichting over bijvoorbeeld hartfalen, maar je moet er vooral ook tijd voor maken om het gewoon te dóen. Ik wil dit zeker vaker gaan doen.”

    Een groep mensen luister naar een presentatie

Deel jouw hartfalen-initiatief

Het Deltaplan Hartfalen is geïnitieerd en gefinancierd door de Hartstichting, het Netherlands Heart Institute en netwerkorganisatie Dutch CardioVascular Alliance (DCVA). Een belangrijk onderdeel is het Deltaplan Hartfalen-platform waar lopend wetenschappelijk onderzoek, projecten en succesvolle initiatieven worden gedeeld. Om beter inzicht te krijgen in kansen en uitdagingen binnen de hartfalenzorg, vragen wij hartfalenspecialisten, andere zorgprofessionals en onderzoekers om hun initiatieven te delen. De DCVA is coördinator en aanjager van het Deltaplan Hartfalen.

Hart- en vaatagenda

Hartfalen aanpakken is een van de zeven thema's van de hart- en vaatagenda. Er lijden namelijk een half miljoen mensen in Nederland aan hartfalen waarvan de helft niet weet dat hij hartfalen heeft. Hartfalen is een ernstige ziekte met een grillig beloop en heeft een grote impact op de kwaliteit van leven. De ziekte is in de meeste gevallen niet te genezen. We kunnen hartfalen alleen aanpakken als we dat samen eerder herkennen, beter begrijpen en beter behandelen.