Wetenschappelijk onderzoek naar de Hartstichting checkpunten
De checkpunten van de Hartstichting zijn gericht op het vroeg opsporen van risicofactoren voor hart- en vaatziekten. We werken aan meer bewustwording van risicofactoren en bevorderen een gezonde leefstijl. Na een pilotfase van ruim een jaar willen we meer te weten komen over de effectiviteit van de checkpunten in de praktijk.
Vanaf de leeftijd van 40 jaar neemt het risico op hoge bloeddruk en een verhoogd cholesterolgehalte toe, wat kan leiden tot ernstige hart- en vaatziekten. Daarom werkt de Hartstichting sinds 2023 aan een preventiecampagne: de Hartstichting checkpunten. Met deze call willen we inzicht krijgen of en hoe de checkpunten bijdragen aan een betere hartgezondheid in Nederland.
Hartgezondheid verbeteren
Door te experimenteren en nauw samen te werken met lokale organisaties en zorgverleners, willen we de gezondheid van mensen tussen de 40 en 70 jaar die nog niet bekend zijn met hart- en vaatziekten beter in kaart brengen en verbeteren. Het initiatief is succesvol wanneer deze doelgroep de checkpunten bezoekt, risicofactoren tijdig worden opgespoord en mensen het gegeven advies opvolgen. Daarnaast kijken we naar de (kosten)effectiviteit van de checkpunten en in hoeverre ze bijdragen aan het verlagen van het risico op hart- en vaatziekten bij de bezoekers.
Mogelijke positieve uitkomsten
De onderzoeksresultaten kunnen een cruciale rol spelen in de acceptatie en ondersteuning van de Hartstichting checkpunten door zorgverleners, beleidsmakers en politici. Positieve uitkomsten kunnen bijdragen aan gesprekken met systeempartners over structurele financiering en opname in het reguliere zorgaanbod. Dit kan betekenen dat checkpunten als vergoede dienst worden erkend of geïntegreerd worden binnen bestaande zorgstructuren met financiering door lokale aanbieders.
Mogelijke negatieve uitkomsten
Neutrale of minder positieve resultaten zijn minstens zo waardevol. Ze kunnen inzicht geven in verbeterpunten, alternatieve strategieën aanreiken of helpen om het initiatief strategisch bij te sturen. In het uiterste geval kunnen de resultaten leiden tot een weloverwogen besluit om het initiatief in de huidige vorm te herzien of te beëindigen. Hoe dan ook, de uitkomsten van het onderzoek zullen een belangrijke basis vormen voor de verdere koers van de checkpunten.
Kwartiermakers
De Hartstichting heeft twee kwartiermakers uitgenodigd om een consortium rondom de wetenschappelijke evaluatie te formeren. Ook zullen zij het indienen van een projectvoorstel coördineren:
- prof. dr. ir. Joline Beulens, hoogleraar epidemiologie van leefstijl en cardiometabole ziekten, Amsterdam UMC. Haar e-mailadres is [email protected];
- prof. dr. Jessica Kiefte-de Jong, hoogleraar Population Health, LUMC.
Denk je aan dit onderzoek bij te kunnen dragen?
Interessant voor jou
Het laatste nieuws voor professionals