Professionals.Hartstichting.nl wordt geladen

Jong geleerd, oud gedaan. Een spreekwoord dat goed past bij Young@Heart, de club die jonge cardiovasculaire onderzoekers verbindt en twee keer per jaar een thematisch congres organiseert. Het afgelopen Spring Event had als thema “Communicating Your Science: How to go Viral?”. Verschillende sprekers, ook vanuit de Hartstichting, lichtten een stukje uit hun werk toe waarbij wetenschapscommunicatie van belang is.

Een beetje geluk

Vaak is viral gaan een combinatie van omstandigheden. Een onderwerp wordt ineens actueel door wat er in de wereld gebeurt, of iets wordt spontaan opgepikt en komt via algoritmes bij veel mensen in hun tijdlijn. Het overkwam keynote spreker Marjolein van Egmond. Zij werkte toevallig aan een kinderboek over het immuunsysteem, toen de coronapandemie uitbrak. Doordat zij al bezig was om op een simpele manier te vertellen over dit onderwerp, kreeg zij het verzoek om als woordvoerder op te treden in de media. Van Egmond benadrukt dat je het ook moet willen en leuk moet vinden, anders is het geen goed idee om veel in de media te presenteren.

Podcast als hobbyproject

Nog niet viral, maar evengoed inspirerend was het verhaal van Marcos Ross. Samen met een aantal enthousiastelingen binnen zijn consortium is hij een podcast gestart. Gewoon, omdat ze het leuk vinden. Ze maken afleveringen zowel in het Nederlands als in het Engels. Met een paar goede microfoons en de wil om er tijd en aandacht aan te besteden, ben je al een heel eind. Luister hier de podcast.

Geen communicatie, geen financiering 

Ook voor de Hartstichting is wetenschapscommunicatie cruciaal. We vertellen onze achterban welke resultaten voortkomen uit onderzoek dat wij financieren. Dit onderzoek is niet mogelijk zonder onze donateurs. We vinden het belangrijk dat zij zo snel mogelijk horen wat hun bijdrage heeft opgeleverd. Belangrijk, maar ook nodig, zodat meer mensen donateur willen worden of langer onze donateur blijven. En daarom is het van belang dat onderzoekers ons op tijd informeren over resultaten. Alleen dan kunnen we optimaal het moment van een publicatie benutten, bijvoorbeeld door aandacht in landelijke of regionale media.

Werk jij aan onderzoek dat is gefinancierd door de Hartstichting? Dan zijn onze communicatierichtlijnen van toepassing. Op deze pagina vind je meer informatie.

Save the date!

Zet alvast het Fall Event van Young@Heart in je agenda: vrijdag 14 november in de Gertrudiskapel in Utrecht.

Over Young@Heart

Young@Heart vertegenwoordigt de belangen van alle jonge professionals die starten met hun carrière in het cardiovasculaire werkveld. Het doel is om wetenschappers en clinici van alle Nederlandse universiteiten in contact te brengen zodat zij elkaar op werk- en persoonlijk vlak kunnen helpen het beste uit zichzelf te halen. Het netwerk organiseert onder andere tweemaal per jaar een symposium, in het voorjaar en in het najaar, waarin verschillende thema’s belicht worden. Young@Heart ontvangt jaarlijks een financiering van de Hartstichting.