Professionals.Hartstichting.nl wordt geladen

De consortia ARENA-PRIME en RECONNEXT ontvangen beide een Matching Grant van de Hartstichting om samen met een private partner te werken aan hun onderzoek. Met deze financiering bieden we consortia de mogelijkheid om extra onderzoek te doen zodat zij hun ambities en doelstellingen sneller kunnen realiseren. 

Onderzoek met mini-hartjes 

Bij laminopathie verstoort een zeldzame erfelijke mutatie in het lamine-gen de structuur van celkernen. Dit heeft ook gevolgen voor de hartspier: het veroorzaakt gedilateerde cardiomyopathie, een agressieve vorm van hartfalen. Voor patiënten is momenteel geen therapie, dragers van de mutatie moeten vaak een harttransplantatie ondergaan of overlijden op jonge leeftijd. 

Onderzoekers van ARENA-PRIME gaan daarom samenwerken met HeartBeat.bio, een bedrijf dat gespecialiseerd is in organoïden van het hart. Daar kunnen ze mini-hartjes maken waarvan de cellen ook deze mutatie hebben. Zo kunnen onderzoekers achterhalen wat de precieze onderliggende oorzaak is van de ziekte. Ook willen ze ontwikkelde therapieën verder optimaliseren en nieuwe technologieën testen voor therapeutische toepassingen. 

Nier-gerelateerd hartfalen 

Hartfalen door een stijve hartspier kan veel verschillende oorzaken hebben en gaat vaak gepaard met chronische nierziekten. De kleine bloedvaten in zowel het hart als de nieren lijken hier een belangrijke rol te spelen. Een afwijking in de structuur van de bloedvaten beperkt de aanvoer van zuurstof en voedingsstoffen en de afvoer van afvalstoffen. 

Onderzoekers van RECONNEXT willen weten welk effect veroudering heeft op de functie van de bloedvaten en op het ziekteproces van nier-gerelateerd hartfalen. Daarom gaan ze samen met AstraZeneca op zoek naar nieuwe behandelingen die veroudering in de bloedvaten als het ware remt. Met bestaande datasets, met RNA- en eiwitgegevens, gaan ze op zoek naar aanknopingspunten voor geschikte farmaceutische moleculen.

Deze onderzoeken zijn medegefinancierd met PPS-toeslag die door Health~Holland, Topsector Life Sciences & Health, beschikbaar is gesteld ter stimulering van publiek-private samenwerkingen.