Ambities en doelen hart- en vaatagenda bekend: zó gaan we Nederland hartgezonder maken
Ruim tienduizend Nederlanders gaven er hun mening over. En nog eens honderd onderzoekers, zorgverleners, patiënten en experts droegen eraan bij met hun expertise: de landelijke hart- en vaatagenda. Vandaag maakt de Hartstichting de ambities en doelen van deze agenda bekend. En dat is pas het begin, stelt Rebecca Abma-Schouten, hoofd onderzoek van de Hartstichting: “We hebben iedereen in het hart- en vaatveld – patiënten, zorgverleners, onderzoekers, de overheid en bedrijven – hard nodig om deze agenda waar te maken.”
Hart- en vaatziekten zijn de tweede doodsoorzaak in Nederland. Ook zijn hart- en vaatziekten de belangrijkste reden voor ziekenhuisopnamen. Op dit moment lijden 1,7 miljoen mensen in Nederland aan een hart- of vaatziekte. Als we niets doen, zijn dat er over een paar jaar 1 miljoen meer dan nu. Dat kan en moet anders. Hoe? Dat kan iedereen nu lezen in het rapport Landelijke hart- en vaatagenda.
De agenda is gepresenteerd tijdens een netwerkbijeenkomst bij de Hartstichting, waar vrijwel alle mensen die aan deze agenda hebben bijgedragen uitgenodigd waren. Aan de agenda is ruim een jaar gewerkt. Samen met patiënten en hun naasten, onderzoekers, zorgverleners, beleidsmakers, donateurs en vrijwilligers hebben we de 7 belangrijkste uitdagingen vastgesteld voor de komende 10 jaar: de hart- en vaatagenda. De uitdagingen maakten we eerder dit jaar al bekend, in het rapport lees je hoe we de uitdagingen gaan aanpakken. En wie daarbij gaan helpen.
Dit zijn onze 7 ambities voor de komende 10 jaar
Gedragen keuzes
“Hart- en vaatziekten zijn een van de grootste gezondheidsproblemen van Nederland. Ook al behoren de zorg én onderzoekers in Nederland tot de beste van de wereld: het aantal mensen met hart- en vaatziekten stijgt veel harder dan de groei van onze bevolking. Alleen samen met de overheid en met iedereen in het hart- en vaatveld kunnen we Nederland hartgezonder maken”, vertelt Rebecca-Abma Schouten, hoofd onderzoek van de Hartstichting en verantwoordelijk voor de totstandkoming van de agenda. “In deze agenda maken we breed gedragen keuzes voor welke zeven topprioriteiten we extra stappen gaan zetten. Wat doet er het meeste toe? Waar heb je de Hartstichting nodig? En, misschien nog wel belangrijker, wat kunnen anderen doen?”
De grootste uitdaging daarbij was, om tot onderwerpen te komen die voor iedereen de urgentie onderstreepten om de groei van hart- en vaatziekte te keren. Een begeleidingscommissie zag daarop toe. Arthur Wilde, onderzoeker en voorzitter van de begeleidingscommissie: “We hebben zoveel mensen geraadpleegd dat we ons tijdens het proces ons wel eens zorgen maakten dat we straks een agenda met twintig onderwerpen zouden hebben. Maar heel opvallend: onderzoekers, zorgverleners, patiënten en donateurs van de Hartstichting bleken het verrassend eens.”
Een brede agenda
Nieuw aan de hart- en vaatagenda, opvolger van de onderzoeksagenda, is de aanpak, die breder is dan alleen het financieren van onderzoek. Zo staan er onderwerpen op als toekomstbestendigheid van de zorg, het bevorderen van preventie, het vergroten van het maatschappelijke besef én tijdige herkenning van ernstige hart- en vaatziekten.
Het gaat in de agenda uitdrukkelijk om het stellen van prioriteiten, stelt Wilde. “Dat we kiezen voor deze grootste uitdagingen, wil niet zeggen dat er geen aandacht meer is voor specifiek fundamenteel onderzoek of ziektebeelden die nu niet in de agenda staan. In de onderzoeksconsortia en het Dekkerprogramma blijft zeker aandacht voor fundamenteel onderzoek en andere belangrijke ziektebeelden, zoals beroertes, hartinfarcten, aneurysmata en erfelijke hart- en vaatziekten.”
Van 10.955 stemmen naar 7 ambities
De Hartstichting vindt het belangrijk om de prioriteiten zorgvuldig te kiezen én dat veel mensen de ambities op de agenda steunen. Met ondersteuning van partner Harteraad zijn 18 groepsgesprekken georganiseerd. Daaraan hebben 181 mensen deelgenomen: patiënten en hun naasten, onderzoekers, zorgverleners, beleidsmakers, donateurs en vrijwilligers.
Alle ideeën zijn verzameld en uitgewerkt in een vragenlijst met 20 uitdagingen. Op deze vragenlijst hebben van 26 oktober tot en met 20 november 10.955 mensen gestemd. Daarna hebben bijna 100 werkgroepleden, waaronder onderzoekers, zorgprofessionals en ervaringsdeskundigen de agenda verder uitgewerkt en ambities en doelen vastgesteld.
Samen aan de slag
Met de hart- en vaatagenda staan we sterk: samen kunnen we zorgen dat er minder mensen hart- en vaatziekten krijgen. Om dat te bereiken, moet er nog veel gebeuren. Wat? Dat lees je in het uitgebreide rapport.
Binnenkort gaat een call open voor nieuwe consortia-aanvragen, geïnspireerd op de zeven ambities van de hart- en vaatagenda. Vanwege de breedte van de thema’s zien we plek voor heel diverse aanvragen qua type onderzoek en onderwerp: van fundamenteel tot en met klinisch onderzoek en gericht op het hele spectrum van hart- en vaatziekten.
Houd onze nieuwsbrief voor professionals en LinkedIn voor professionals in de gaten voor updates.
Interessant voor jou
Het laatste nieuws voor professionals