Professionals.Hartstichting.nl wordt geladen

Jaarlijks krijgen ongeveer 5500 mensen een longembolie. Dit is een verstopping in een bloedvat van de longslagader. Een ernstige longembolie kan leiden tot blijvend letsel of zelfs overlijden. In de meeste gevallen bestaat de behandeling uit trombolyse, dat is een behandeling met een medicijn dat het stolstel oplost. Een van de risico's van deze huidige medicatie is het optreden van hersenbloedingen.

Het onderzoek

In de TORPEDO-NL studie wordt onderzocht of een trombectomie, het verwijderen van het stolsel met een katheter, betere uitkomsten biedt dan trombolyse. Onderzoekers kijken naar effecten op zowel de korte als de lange termijn. Hierbij wordt specifiek gekeken naar het optreden van sterfte, behandelfalen en hersenbloedingen en -infarcten. Hoewel een ernstige longembolie relatief zeldzaam is, kan een verbeterde behandeling aanzienlijk veel impact hebben op levenskwaliteit van patiënten. Ook sluit het onderzoek goed aan bij het thema Behandel op maat van de hart- en vaatagenda.

De studie wordt geleid door intensivist Corstiaan den Uil van het Maasstad ziekenhuis in Rotterdam, die eerder voor deze studie ook een subsidie ontving van Zorginstituut Nederland. Met de financiering van de Hartstichting wordt een promovenda op het project aangesteld.

Lees meer over het klinische studie-programma.