Professionals.Hartstichting.nl wordt geladen

De Hartstichting heeft het Klinische Studie Programma opgezet om late fase klinische studies te financieren. Daarmee kunnen onderzoekers, vaak in internationaal verband, de uitkomsten direct in de zorgpraktijk toepassen. Als de studie een positief resultaat heeft, kan dat grote impact hebben op de hartgezondheid van Nederland.

  • ROMA-WOMEN: eerste trial cardiochirurgie gewijd aan vrouwen

    Er zijn meerdere technieken om een bypassoperatie uit te voeren. Het effect van een bepaalde behandeling kan verschillen tussen mannen en vrouwen. Maar de meeste klinische studies naar bypassoperaties bevatten 15 tot 20% vrouwen. Dat maakt het lastig om goede uitspraken te kunnen doen.

    Daarom besloten onderzoekers van ROMA-WOMEN recent om hun oorspronkelijke ROMA-studie uit te breiden en nog een groot aantal vrouwen te includeren. Zo willen ze het kennisverschil overbruggen en kunnen zij beter iets zeggen over de resultaten voor vrouwen. De Hartstichting is financier van deze internationale studie die in Nederland geleid wordt door prof. dr. Roberto Lorusso (MUMC+).

  • TECNO: heeft een stolseloplossend medicijn nut bij een herseninfarct?

    In de TECNO-studie wordt onderzoek gedaan naar de behandeling van een herseninfarct. Wanneer een stolsel in de hersenen via een katheter wordt verwijderd (trombectomie) gaat het stolsel soms kapot. Er ontstaan kleine fragmenten die diep in de hersenen kleine vaten blokkeren. Patiënten herstellen hierdoor minder goed.

    De onderzoekers gaan onderzoeken of deze patiënten beter herstellen als zij direct na de trombectomie een stolseloplossend medicijn in de hersenvaten krijgen toegediend. Het idee is dat daardoor de kleine vaten niet verstoppen en herstel na het infarct sneller en beter is. De belangrijkste uitkomstmaat is de doorbloeding van de hersenen vlak na de behandeling. Ook kijken onderzoekers 3 maanden na de ingreep naar het dagelijks functioneren van patiënten.

    De TECNO-studie is een gerandomiseerd onderzoek dat wordt uitgevoerd in verschillende ziekenhuizen in Europa, het Nederlandse deel staat onder leiding van dr. Bart Emmer (Amsterdam UMC). Ook draagt deze studie bij aan de doelen van het nationale beroerte consortium CONTRAST 2.0.

  • EASThigh: vroege ablatie bij oudere patiënten met boezemfibrilleren

    Boezemfibrilleren is de meest voorkomende hartritmestoornis: ruim 385.000 mensen in Nederland hebben boezemfibrilleren. Boezemfibrilleren verhoogt het risico op onder andere hartfalen en een beroerte. Als behandeling worden vaak eerst medicijnen voorgeschreven, als dit niet voldoende is volgt een ablatie.

    Een vroege behandeling is belangrijk om schade aan het hart zo veel mogelijk te voorkomen. Dit geldt vooral voor ouderen met meerdere gezondheidsproblemen, zij hebben namelijk een groter risico op levensbedreigende complicaties.

    Daarom willen onderzoekers van EASThigh onderzoeken of het bij oudere mensen die ook andere ziektes hebben beter is om boezemfibrilleren al vroeg te behandelen met een ablatie. Specifiek wordt onderzocht of er bij deze patiënten vervolgens minder beroertes en hartfalen voorkomen. Het Nederlandse deel van deze internationale studie staat onder leiding van prof. dr. Kevin Vernooy (MUMC+).

Wil je ook financiering aanvragen voor een klinische studie? Neem dan contact met ons op. Op de programmapagina van het Klinische Studie Programma vind je alle informatie. Als je een aanvraag in wilt dienen, moet je eerst een vooraanmelding indienen.

Altijd op de hoogte blijven van financieringsmogelijkheden, toekenningen en ander nieuws? Abonneer je dan voor onze maandelijkse nieuwsbrief voor professionals.