Duurzaamheid centraal bij Spring Event Young@Heart
Tijdens het Spring Event van Young@Heart stonden diverse sprekers stil bij de ecologische voetafdruk van cardiovasculaire onderzoekers en zorgprofessionals. Wat kunnen we overwegen om onderzoek en zorg duurzamer te maken?
Op vrijdag 22 maart vond het voorjaarssymposium van Young@Heart plaats in het Spoorwegmuseum in Utrecht met als thema Sustainability in Cardiovascular Healthcare and Research. In de ochtend kwam in lezingen naar voren hoe onderzoekers en clinici kunnen letten op hun ecologische voetafdruk. De afsluitende keynotespreker was Joke Boonstra, vice-voorzitter van het bestuur van het Erasmus MC en voorzitter Duurzaamheid van de NFU. Uiteraard was er een duurzame lunch, waarna deelnemers in het middagprogramma een workshop volgden.
Winst te behalen
Klimaatverandering heeft ook een negatieve invloed op onze gezondheid. Volgens een recent Europees rapport is ongeveer 18% van de cardiovasculaire sterfgevallen in Europa te wijten aan omgevingsfactoren, waaronder luchtkwaliteit, temperatuur, geluid, meeroken en chemicaliën. En ongeveer 13% van voorkombare cardiovasculaire sterfgevallen in Nederland is toe te schrijven aan milieu-gerelateerde factoren. Verder becijfert het RIVM dat de zorgsector voor 7% bijdraagt aan de totale uitstoot van broeikasgassen in Nederland. Duurzamer onderzoek en duurzamere zorg kunnen dus ook gezondheidswinst opleveren voor hart- en vaatpatiënten.
Verantwoordelijkheid
Boonstra benoemde dat de urgentie van duurzaamheid in onderzoek en gezondheidszorg steeds belangrijker wordt. Het is volgens haar van belang om duurzaamheidsinitiatieven van onderzoekers vanuit het bestuur te faciliteren en ondersteunen. Sommige instituten hebben een Green Team, dat soort initiatieven kunnen we beter benutten. Samenwerken en het delen van best practices zijn hierbij cruciaal, we zijn immers niet elkaars concurrent.
Onderbouwen
Om duurzame veranderingen teweeg te brengen zijn goede omstandigheden en duidelijke kaders essentieel volgens Boonstra. Een goede onderbouwing met gevisualiseerde data kan hierbij enorm helpen. Ook Rolf Slaats van GreenLabs gaf belangrijke handvatten om praktisch in je werk direct iets bij te dragen. Neem bijvoorbeeld de -80 vriezers die onderzoekers gebruiken. Die zouden evengoed op -70 kunnen staan. Zo kun je energie en daarmee ook geld besparen.
Word onderdeel van het netwerk
Over Young@Heart
Young@Heart vertegenwoordigt de belangen van alle jonge professionals die starten met hun carrière in het cardiovasculaire werkveld. Het doel is om wetenschappers en clinici van alle Nederlandse universiteiten in contact te brengen zodat zij elkaar op werk- en persoonlijk vlak kunnen helpen het beste uit zichzelf te halen. Het netwerk organiseert onder andere tweemaal per jaar een symposium, in het voorjaar en in het najaar, waarin verschillende thema’s belicht worden. Afgelopen maart stond het symposium in het teken van duurzaamheid als het gaat om de cardiovasculaire gezondheidszorg en onderzoek.
Interessant voor jou
Het laatste nieuws voor professionals