Professionals.Hartstichting.nl wordt geladen

Het EUROASPIRE-onderzoek is een studie waarbij er informatie verzameld wordt via vragenlijsten en fysieke metingen. Het is gericht op preventie van hart- en vaatziekten, diabetes en nierziekten. Elke vijf jaar wordt de studie herhaald; momenteel is de zesde ronde bezig. Er doen 26 landen mee die in totaal 11.400 patiënten willen includeren. De Hartstichting steunt het Nederlandse deel. De investigator meeting bij de Hartstichting bood een update van de stand van zaken en uitwisseling van best practices.

Over het onderzoek

Patiënten die 6 tot 24 maanden geleden zijn opgenomen voor een hartinfarct, een dotterbehandeling of bypassoperatie kunnen meedoen aan de studie. Voor het onderzoek is eenmalig een bezoek aan het ziekenhuis nodig voor de volgende metingen:

  • nuchtere bloedafname;
  • orale glucose-tolerantietest;
  • urinetest;
  • lengte, gewicht, buikomvang, bloeddruk;
  • CO-blaastest;
  • vragenlijst over gezondheid en gedrag.

Bijdrage uit Nederland

Vanuit Nederland doen 10 ziekenhuizen mee en worden 800 patiënten geïncludeerd, dit aantal is een verdubbeling van voorgaande jaren. Ook zijn op verzoek van de Hartstichting vragen over eetgedrag toegevoegd aan de vragenlijst. Zo kunnen we een koppeling maken met de Life's Essential 8, wat een belangrijke maatstaf is voor de Hartstichting om het begrip hartgezondheid concreet en meetbaar te maken.

Resultaten

De eerste honderd patiënten in Nederland zijn inmiddels geïncludeerd. De verwachting is dat medio juli de inclusie is afgerond. Daarna worden alle data van de deelnemende landen samengevoegd en is de verwachting dat in de loop van 2026 de bevindingen gepresenteerd worden op Europees niveau. De resultaten bieden een momentopname van de stand van zaken op het gebied van hart- en vaatziekten en risicofactorbeheersing in Europa. Daarna kunnen alle landen hun eigen data verder uitwerken en in kaart brengen hoe zij preventie kunnen verbeteren.

De Life's Essential 8 van de American Heart Association biedt inzicht in: voeding, bewegen, roken of meeroken, slapen, gewicht, cholesterol, bloedsuiker en bloeddruk. Door de resultaten van EUROASPIRE hier aan te koppelen, kunnen we onder meer kijken naar de relatie tussen hartgezondheid en de prognose na een hartinfarct.