Professionals.Hartstichting.nl wordt geladen

Het EUROASPIRE-onderzoek wordt al ruim dertig jaar elke vijf jaar herhaald. De onderzoekers vergelijken bij ziekenhuizen in 27 Europese landen gegevens van ruim 10.000 patiënten die recent een hartinfarct of een operatie aan de kransslagaders hebben gehad. Het resultaat geeft een goed beeld van de toepassing van preventierichtlijnen in de praktijk. Het Nederlandse deel van het onderzoek is mede mogelijk dankzij een bijdrage van de Hartstichting.

Life’s Essential 8

De Hartstichting doet deze investering om het begrip hartgezondheid concreet en meetbaar te maken. Dit gebeurt aan de hand van Life's Essential 8 van de American Heart Association: voeding, bewegen, roken of meeroken, slapen, gewicht, cholesterol, bloedsuiker en bloeddruk.

Dankzij het verdubbelde aantal Nederlandse deelnemers, 800 in plaats van 400, hopen de onderzoekers inzicht te geven in Life’s Essentail 8 bij deze groep patiënten. Daarnaast verwachten de onderzoekers ook verschillen tussen bijvoorbeeld mannen en vrouwen of tussen jonge en oude patiënten te kunnen bestuderen, zodat daar in toekomstige richtlijnen nog meer rekening mee gehouden kan worden. Uiteindelijk moet deze kennis ertoe leiden dat zorgverleners hartpatiënten kunnen helpen om langer en gezonder te leven. Dit door ze zo goed mogelijk te behandelen en leefstijladviezen te geven.

Specifiek Nederlandse gegevens

"De projecten kwamen toevallig samen", vertelt Raymond Wimmers, strategisch beleidsadviseur bij het kenniscentrum van de Hartstichting. "We willen graag de Amerikaanse Life’s Essential 8, waarvoor we nog op zoek zijn naar een mooie vertaling, in Nederland gebruiken om hartgezondheid meetbaar te maken. We doen dat voor de Nederlandse populatie als geheel, maar zijn ook geïnteresseerd in specifieke groepen. De gegevens van EUROASPIRE bieden ons een unieke kans om de hartgezondheid van mensen met een hartinfarct of een operatie aan de kransslagaders te bepalen.” 

Het onderzoeksteam moest daarvoor nog wel een voedingsvragenlijst toevoegen, omdat die niet standaard opgenomen is in EUROASPIRE. Deze voedingsvragenlijst is gebaseerd op die van het Centraal Bureau voor de Statistiek. “Straks kunnen we op basis van deze uitgebreide gegevens kijken naar de relatie tussen hartgezondheid en de prognose na een hartinfarct. Daarnaast gaan we de resultaten ook gebruiken om onze Hart- en vaatcijfers nog nauwkeuriger te krijgen." 

Topklinische regionale ziekenhuizen

Naast Amsterdam UMC en Erasmus MC, doen voor het eerst ook acht topklinische regionale ziekenhuizen mee aan het onderzoek. De 800 deelnemers worden uitgenodigd voor een bezoek aan het ziekenhuis, waar ze een aantal metingen ondergaan en vragenlijsten invullen, onder meer over slapen en stress.

Fabrice Martens: "De voornaamste reden waarom we dit onderzoek elke vijf jaar doen, is dat we willen weten hoe goed we onze eigen preventierichtlijnen naleven. We denken dat we het goed doen, maar als je de absolute cijfers bekijkt, dan ontdekken we elke keer weer iets dat we nog verder kunnen verbeteren. In de richtlijn zetten we wat we zouden moeten doen, met EUROASPIRE bekijken we óf we dat ook echt doen.”

Maarten Leening: "De trend is, ook in andere onderzoeken, dat we hartpatiënten de afgelopen decennia steeds beter zijn gaan behandelen. We zijn erg blij dat er nu ook regionale, topklinische ziekenhuizen meewerken. Dat maakt de resultaten representatiever voor de behandeling van hart- en vaatziekten in heel Nederland."

Resultaten bekend in augustus 2025

De resultaten zijn niet alleen van belang voor zorgverleners, maar ook voor de Hartstichting, de NHG en diverse partners in netwerkorganisatie DCVA, zoals NVVC en patiëntenorganisatie Harteraad. Hiermee kunnen we de behandeling van mensen met hart- en vaatziekten gezamenlijk verder verbeteren. EUROASPIRE wordt georganiseerd door de ESC in Nederland in samenwerking met de NVVC. Zij maken de resultaten in augustus 2025 bekend.

De ESC organiseert en zorgt voor de financiering van het internationale onderzoek. Hieraan dragen verschillende partners bij. Uitbreiding van het Nederlandse deel wordt mede mogelijk gemaakt door personele, materiele en financiële bijdragen van de ESC (EUROASPIRE-consortium), het Erasmus MC, Werkgroep Cardiologische centra Nederland, Novartis en Novo Nordisk.

De Hartstichting en de Nederlandse Hart Registratie (NHR) houden samen het platform Hart & Vaatcijfers bij. Hiermee zorgen we voor één centrale, gezamenlijke en openbare omgeving waar betrouwbare en kwalitatief hoogwaardige data te vinden zijn over hart- en vaatziekten en de daaraan gerelateerde zorg in Nederland.
Logo Hart & Vaatcijfers