Helpt afvallen bij het verminderen van hartritmestoornissen?
Onderzoekers van het Rijnstate ziekenhuis willen achterhalen of het verliezen van gewicht een behandeling kan zijn voor patiënten met boezemfibrilleren. De Hartstichting steunt het onderzoek DUTCH-WAIST als medefinancier met ruim 500.000 euro.
Ongeveer vijfhonderdduizend mensen in Nederland hebben last van boezemfibrilleren. Het is daarmee de meest voorkomende hartritmestoornis. Bij 1 op de 4 patiënten is het boezemfibrilleren constant aanwezig als er niet ingegrepen wordt. En bijna 1 op de 3 mensen in deze groep heeft ernstig overgewicht, zo is gebleken uit een recente registratie in Nederlandse ziekenhuizen. Dat is tweemaal zo vaak als in de algemene bevolking.
Huidige behandeling niet voldoende
Boezemfibrilleren verhoogt het risico op onder meer een herseninfarct of hartfalen. Medicatie of ablatie kunnen helpen de klachten te verminderen, maar dat effect is soms van korte duur. Mogelijk komt dit omdat onderliggende problemen, zoals overgewicht, niet of onvoldoende worden aangepakt. Daarom willen onderzoekers te weten komen welke rol overgewicht precies speelt bij deze patiënten. Verdwijnen bijvoorbeeld de periodes met fibrilleren helemaal?
280 patiënten
Mensen met een recente diagnose aanhoudend boezemfibrilleren, een BMI hoger dan 27 en die gepland staan voor een elektrische schok (cardioversie), kunnen meedoen aan dit onderzoek. Deelnemers krijgen gecombineerde leefstijlinterventie waarbij ze onder begeleiding werken aan een gezond eet- en beweegpatroon. Ook willen de onderzoekers weten wat het effect is van een medicijn dat helpt met afvallen. De helft van de deelnemers krijgt dit medicijn, de andere helft krijgt een placebo. De inclusie van patiënten verloopt via persoonlijk contact met de arts. De onderzoekers gaan in 18 Nederlandse ziekenhuizen een groep van 280 patiënten volgen.
Over het onderzoek
DUTCH-WAIST wordt gefinancierd door de Hartstichting en Withering Stichting Nederland (WSN). De studie wordt gecoördineerd door Vereniging Werkgroep Cardiologische centra Nederland (WCN). Novo Nordisk financiert de distributie van de medicatie en draagt tevens aan deze studie bij door het beschikbaar stellen van het medicijn en placebo. De hoofdonderzoekers zijn cardioloog dr. Ron Pisters, cardioloog-elektrofysioloog dr. Martin Hemels en promovendus Leonard Voorhout, allen van Rijnstate.
Interessant voor jou
Het laatste nieuws voor professionals