Nieuwe studie moet opheldering geven over beste behandeling bij vernauwde kransslagaders
Vanuit het Klinische Studie Programma ontvangt de STICH 3.0-NL-studie een financiering van de Hartstichting. Deze studie richt zich op de behandeling van vernauwde kransslagaders bij patiënten met hartfalen.
De Hartstichting steunt via het Klinische Studie Programma als cofinancier klinische studies die bijdragen aan het eerder opsporen en sneller en beter behandelen van hart- en vaatziekten. De STICH 3.0-NL-studie doet onderzoek naar twee behandelingen bij een verminderde pompfunctie van het hart door vernauwingen in de kransslagaders. Beide zijn momenteel onvoldoende bewezen, daarom willen onderzoekers te weten komen wat de beste behandeling is .
Dotteren of bypass
Vernauwingen in de kransslagaders kunnen de doorbloeding van het hart verstoren. Dit kan leiden tot een verminderde pompfunctie van het hart. De vernauwingen kun je behandelen door te dotteren of met een bypassoperatie. Beide ingrepen hebben voor- en nadelen. Regelmatig kiezen artsen een bepaalde behandeling op grond van overwegingen die niet zijn bewezen.
Lange termijn
Daarom gaat de STICH 3.0-NL-studie onderzoeken of op de lange termijn één van beide behandelingen klinisch gezien gunstiger is. Het gaat dan om situaties waarin een patiënt voor beide behandelingen in aanmerking komt. De patiënten in de studie ondergaan één van beide behandelingen, zoals in de huidige protocollen staat beschreven. Zij worden vier jaar lang na de ingreep gevolgd.
De onderzoekers kijken niet alleen naar sterfte, optreden van een hartinfarct of beroerte. Ook de kwaliteit van leven is een belangrijke parameter. Daarnaast kijken ze naar de noodzaak tot het verrichten van een aanvullende ingreep en het aantal ziekenhuisopnames.
Over de samenwerking
In deze studie werken cardiologen en hartchirurgen nauw samen onder leiding van dr. Erik Lipšic (UMCG). Alle Nederlandse hartcentra, zowel academische als grote niet-academische ziekenhuizen met hartchirurgie, worden benaderd om te participeren. In totaal heeft de studie 358 patiënten nodig in Nederland. De studie is onderdeel van een internationaal consortium. In Zweden, het Verenigd Koninkrijk en Canada vinden vergelijkbare studies plaats.
Interessant voor jou
Het laatste nieuws voor professionals