“Onderzoek is niet altijd de oplossing, soms moet je ook wat anders doen”
Hoe kijken sleutelfiguren terug op het ontwikkelen van de onderzoeksagenda voor hart- en vaatziekten?
Acht jaar geleden begon de Hartstichting aan het ontwikkelen van de onderzoeksagenda voor hart- en vaatziekten. Wetenschappers, zorgprofessionals, patiënten, naasten, vrijwilligers en donateurs bedachten samen waar de meeste behoefte aan was. Hoe kijken sleutelfiguren van toen op het ontstaansproces? “Eyeopener: onderzoekers stemmen nauwelijks anders dan patiënten.”
Wetenschappelijke kwaliteit zal bij de beoordeling van onderzoeksvoorstellen altijd voorop blijven staan. Maar briljant onderzoek verbetert alleen iets aan de gezondheid van ons allemaal, als nieuwe inzichten verder worden gebracht door andere onderzoekers, zorgprofessionals, ontwikkelaars, beleidsmakers en ondernemers, om uiteindelijk ten goede te komen aan patiënten. Wat zou het opleveren als we, in elk geval voor een deel van het budget, vooraf samen doelen zouden vaststellen?
In de winter van 2013 en het voorjaar van 2014 vormden 19 groepsgesprekken de basis voor 17 prioriteiten waaruit gekozen kon worden via een online formulier. Uiteindelijk vulden 12.461 personen het formulier in en op 23 juni 2014 kon de eerste onderzoeksagenda hart- en vaatziekten bekend worden gemaakt.
Uit de evaluatie van de eerste periode waarin ongeveer de helft van het budget van de Hartstichting uit werd gegeven op thema's van de onderzoeksagenda, blijkt dat de gekozen thema’s goed aanslaan, zowel bij de onderzoekers als bij donateurs, de vrijwilligers, de patiënten en het grote publiek.
Achter die verandering ging een monsterklus schuil, die de direct betrokkenen zich nog levendig kunnen herinneren.
Bekijk de interviews
Lees het verhaal van drie mensen die destijds een sleutelpositie hadden in het ontstaan van de onderzoeksagenda voor hart- en vaatziekten.
Hermien Nieuwenhuijsen
Toen voorzitter van de Vrijwilligers Adviesraad en net lid van de Raad van Toezicht van de Hartstichting.Rebecca Abma-Schouten
Destijds beleidsadviseur bij de Hartstichting, nu manager onderzoek en zorginnovatie.Professor Wiek van Gilst
Toen net begonnen als wetenschappelijk adviseur van de Hartstichting en voorzitter van de begeleidingscommissie.