Op weg naar een nieuwe hart- en vaatagenda
In 2014 heeft de Hartstichting de eerste landelijke onderzoeksagenda voor hart- en vaatziekten opgesteld in samenwerking met alle stakeholders. Na tien jaar is het tijd voor een nieuwe agenda.
We willen toewerken naar een agenda die samen met relevante stakeholders één landelijke, ambitieuze hart- en vaatagenda vormt die door alle betrokkenen in Nederland breed wordt gedragen. Jij kunt hier binnenkort ook een bijdrage aan leveren, graag zelfs!
De urgentie is hoog
De Hartstichting is begonnen aan de nieuwe strategische periode, deze loopt van 2023 tot 2030 en heeft als titel Hartgezondheid: met oog voor verschillen. De feiten zijn duidelijk: door de gestegen welvaart en verbeterde gezondheidszorg veroudert de Nederlandse bevolking. Onze huidige maatschappij werkt een ongezonde leefstijl in de hand. Ook hebben we te maken met een slechte sociaaleconomische situatie van kwetsbare groepen en bovendien loopt de zorg vast. Nederland telt nu 1,7 miljoen mensen met een hart- of vaataandoening. Doen we niets, dan groeit dit aantal binnen zeven jaar tot tenminste 2,6 miljoen. Deze ontwikkeling moet stoppen.
Verder brengen van resultaten
Nederland staat wereldwijd in de top 3 van meest geciteerde wetenschappelijke publicaties. Maar de implementatie en valorisatie of doorvertaling van onderzoek naar oplossingen voor de patiënt blijft achter. Daar valt een wereld te winnen, ook bij de industrie. Daarom is een stevige en vooral concrete ambitie nodig om de urgentie van hart- en vaatziekten op de kaart te zetten. Een ambitie waarin we de nadruk leggen op preventie en oog hebben voor de verschillen tussen mensen. Een breed gedragen agenda biedt ons doorzettingskracht en verbetert de toegang tot onderzoeksfinanciering. De hart- en vaatagenda zal inspireren en richting geven aan impactvolle interventies om de hartgezondheid van Nederland te verbeteren.
Laat van je horen!
Interessant voor jou
- Onze missie
Onderzoeksagenda
De Hartstichting wil specifiek investeren in terreinen waar wetenschappers doorbraken kunnen realiseren die een grote impact. Bekijk de huidige thema's. - Interview
Evaluatie onderzoeksbeleid
WAR-voorzitter Arend Mosterd en hoofd onderzoek en zorginnovatie Rebecca Abma-Schouten geven een eerste reactie op het evaluatierapport Gezondheid door synergie en blikken vooruit. - Samenwerking
Dutch CardioVascular Alliance
De DCVA brengt academici, zorgverleners, financiers en vertegenwoordigers van patiënten en van private partijen samen om de ziektelast als gevolg van hart- en vaatziekten te verminderen.