Professionals.Hartstichting.nl wordt geladen

Bij een aortadissectie hebben patiënten een scheur in de binnenste laag van de grote lichaamsader. Hierdoor komt er bloed in de vaatwand en wordt deze zwakker. Het is een levensbedreigende aandoening die jaarlijks 600 à 700 mensen treft in Nederland.

Verschillende soorten dissectie

Als de scheur vlakbij het hart zit, spreken we van type A dissectie en moet het aangedane deel van de grote lichaamsslagader zo snel mogelijk vervangen worden met een operatie. Als de scheur wat verder van het hart af is, dat wil zeggen na de slagader die naar de linker arm gaat, noemen we het type B dissectie. Bij dit type is er soms ook aanleiding om direct te opereren: bij een gecompliceerde type B dissectie kan de bloedstroom naar de buikorganen of benen in het gedrang komen. Bij een ongecompliceerde type B dissectie is niet duidelijk of deze aandoening met alleen medicijnen of met een stentplaatsing behandeld moet worden. 

Over het onderzoek

Onderzoekers willen weten of plaatsing van een beklede stent bij ongecompliceerde type B dissectie de overleving van patiënten kan verbeteren. Zij gaan in Nederland ongeveer 200 patiënten includeren in een gerandomiseerde studie: een deel krijgt alleen de standaardbehandeling, het andere deel krijgt de standaardbehandeling en een TEVAR. De klinische studie is een samenwerkingsproject waarbij verschillende ziekenhuizen in Nederland en buitenland betrokken zijn. In Nederland coördineert dr. Joost van der Vorst van het LUMC de studie.

Lees meer over financieringsmogelijkheden binnen ons Clinical Trial Program.