Professionals.Hartstichting.nl wordt geladen

Burgers hebben een unieke kijk op een probleem. En zij kunnen ander soort data verzamelen dan in regulier onderzoek gebruikelijk is. Dat zijn twee redenen waarom de Hartstichting samen met ZonMw deze financieringsoproep doet voor burgerwetenschap. Uit 165 ingediende ideeën hebben 7 ideeën succesvol de selectieprocedure doorlopen. Zij ontvangen financiering tussen de 100.000 en 200.000 euro per project. De onderzoeksgroepen bestaan uit 5 tot 12 personen, waarvan minimaal één beroepswetenschapper en één burgerwetenschapper.

Dit zijn de zeven onderzoeken

  • Hart- en vaatziekten verminderen bij mensen die moeite hebben met rondkomen

    Uit onderzoek blijkt dat hart- en vaatziekten vaker voorkomen bij mensen die rond moeten komen met weinig geld. Het is niet bekend waarom en bij wie dit het geval is. Er is in het bijzonder aandacht voor vrouwen die stress ervaren door het rondkomen met weinig geld. Stress-klachten lijken namelijk op de klachten van hart- en vaatziekten. Zij willen deze klachten beter herkennen en onderscheiden.

    De burgerwetenschappers in dit groepje hebben zelf ervaren om met weinig geld rond te komen. En velen van hen hebben zelf of in de familie een hart- of vaatziekte. Zij willen meer te weten komen over de relatie tussen moeite met rondkomen en hart- en vaatziekten. Op basis daarvan willen ze adviezen ontwikkelen.

  • Sport2Heart: kan langdurig intensief sporten de hartgezondheid schaden?

    Sporten is gezond en verlaagt het risico op hart- en vaatziekten. Recente onderzoeken laten zien dat vele jaren sporten op hoge intensiteit de hartgezondheid ook negatief kan beïnvloeden. Deze bevindingen krijgen veel media-aandacht. Daardoor maken sporters zich zorgen over de mogelijke negatieve effecten van sport op het hart.

    De burgerwetenschappers willen vragen die onder sporters leven ten aanzien van hoeveel sporten is goed in kaart brengen. Deze gaan ze beantwoorden door zowel gezondheidsvoordelen als mogelijke risico’s te vergelijken. Ook gaan zij een platform maken gericht op kransslagaderverkalking en sport. Mensen kunnend hier hun medische gegevens uploaden om bestaande datasets te verrijken. Dat levert nog betere informatie.

  • RAMAHART: Ramadan en de invloed op hart- en vaatziekten

    Mensen die meedoen aan de ramadan eten en drinken gedurende een maand niet tussen zonsopkomst en zonsondergang. Daarbij eten zij vaak dagelijks een feestelijke vet- en suikerrijke avondmaaltijd. Voor patiënten met hart- en vaatziekte is onbekend wat de gevolgen zijn van het ramadanvasten. Onderzoek toont aan dat sommige patiënten niet goed op de hoogte zijn van risico’s en de werking van medicijnen tijdens het vasten. Het doel van dit onderzoek is om een leidraad te ontwikkelen waarmee artsen en hartpatiënten geïnformeerd worden over verantwoord vasten.

  • Hart voor vrouwen: voedende wijsheid en de overgang in burgerwetenschap

    Hartziekten zijn doodsoorzaak nummer één bij vrouwen, met unieke klachten en risico's tijdens de overgang. Vrouwen passen in deze periode vaak hun voedingspatroon aan om overgangsklachten te verminderen en gewichtstoename te beperken. Ze proberen diëten, kruiden en voedingssupplementen uit. Het is niet duidelijk wat deze veranderingen voor een effect hebben. Sommigen kunnen zelfs negatieve gevolgen hebben voor de gezondheid.

    De burgerwetenschappers willen daarom feiten en fabels over voeding bij vrouwen in de overgang in kaart brengen. Dit project helpt vrouwen in de overgang en professionals met toegankelijke, betrouwbare en gerichte voedingsadviezen. Daarmee hopen ze overgangsklachten te verminderen en de hartgezondheid te verbeteren.

  • Samen beslissen over anticonceptie bij hartziekten

    Voor vrouwen met een hartziekte is geen kant-en-klare aanpak bij de keuze voor een bepaalde anticonceptiemethode. Risico's dienen zorgvuldig te worden afgewogen. Voor patiënten levert dit vaak onduidelijkheid op, wat kan leiden tot een lange zoektocht zonder duidelijke antwoorden.

    Dit onderzoek gaat aan de hand van focusgroepen en interviews in kaart brengen wat er goed gaat en wat er beter kan. Het gaat daarbij om gesprekken over anticonceptie bij hartafwijkingen vanuit de vrouw gezien áls de zorgprofessional. Met deze informatie kunnen  adviezen worden ontwikkelen voor betere voorlichting en begeleiding. Goede informatie en advies om gezamenlijk te beslissen over anticonceptie bij hartafwijking is belangrijk. Het kan de kwaliteit van leven van vrouwen met een hartafwijking aanzienlijk verbeteren.

  • Aortaverwijding bij de oudere roeier: vriend of vijand?

    Sporten is goed voor het hele lichaam, vooral voor hart en bloedvaten. Onderzoek laat zien dat oudere roeiers vaak een verwijde aorta hebben, dat de kans op plotseling overlijden door een gescheurde aorta zou verhogen. Alleen is het onduidelijk of het hier om een ‘zieke’ aorta gaat of om een aorta die zich heeft aangepast aan sport. En misschien niet zo gevaarlijk is als het lijkt. Daarom gaan burgerwetenschappers bij roeiers onderzoeken of hun aorta verwijd is. En of dat ook een verhoogd risico op scheuren van de aorta betekent. Dit is belangrijk voor roeiers en andere sporters die vergelijkbare belasting op de aorta hebben. Met die bevindingen kunnen ze bepalen of er reden is tot zorg. En bepalen bij wie screening zinvol is, en of een behandeling nodig is.

  • Integrale zorg voor patiënten met variabele bloeddruk

    In Nederland zijn veel patiënten met een variabele bloeddruk die niet goed ingesteld kan worden. Deze patiënten ervaren veel stress door hun ziekte en lopen vaak vast in het zorgsysteem. Standaard bestaat de behandeling uit het verhogen van medicatie. Er zijn echter aanwijzingen dat psychosociale behandelingen, zoals een gezonde leefstijl en medische hypnose, van toegevoegde waarde zijn.

    Burgerwetenschappers gaan dit onderzoeken bij patiënten met lage gezondheidsvaardigheden. Het project draagt daarmee bij aan een integrale gezondheidszorg en verbetering van zelfmanagement bij deze patiëntengroep. Hierbij maken ze gebruik van bewezen effectieve eHealth behandeltools bij patiënten met hart- en vaatziektes. Ze onderzoeken of deze aanpak bijdraagt aan de kwaliteit van leven, vermindering van medicatie en een stabielere bloeddruk.