Onderzoeksresultaten 2023
De Hartstichting financiert veel projecten: van persoonsgebonden Dekkerbeurzen tot nationale en internationale consortia. Elk onderzoek levert regelmatig publicaties of andere wetenschappelijke resultaten, bekijk ze hier.
In dit overzicht delen we met je wat er in 2023 is gebeurd in het cardiovasculaire onderzoek waar de Hartstichting (mede)financier van is. Elke maand voegen we de nieuwe resultaten toe. We doen ons best om deze lijst zo volledig mogelijk te maken. Ontbreekt jouw publicatie? Laat het ons dan weten via [email protected]
Maart
- Het CONTRAST-consortium toonde aan dat bepaalde beroerte-patiënten baat hebben bij een nieuwe techniek. Zelfs tot 24 uur na de eerste klachten is het bij hen zinvol om het stolsel via een katheter uit het hersenvat te verwijderen. Zij kunnen beter zelfstandig functioneren en een betere kwaliteit van leven
- Marieke Wermer (LUMC) keek systematisch naar de hyperintensiteit van subarachnoid cerebrospinal fluid (CSF) als nieuwe marker voor cerebrale amyloïd angiopathie (CAA). Het kan een teken zijn van lekkende plasma-eiwitten of bloed in het CSF.
- Eva van Rooij (UMCU, consortium Arena Prime) ontdekte hoe een genetische mutatie precies de hartziekte ACM kan veroorzaken: door de mutatie versnelt de afbraak van desmosomale eiwitten, deze zorgen voor samenhang en communicatie tussen hartspiercellen.
- Marieke Wermer (LUMC) gebruikte bestaande routinematige data om een model te maken voor cardiovasculair risico bij zowel mannen als vrouwen van 30 tot 49 jaar.
- Martijn Brouwers (MUMC+) heeft aangetoond dat vruchtensuiker een direct verband heeft met het ontstaan van hart- en vaatziekten en diabetes. De onderzoeksresultaten ondersteunen maatregelen om de consumptie van vruchtensuiker te verminderen, bijvoorbeeld door de invoering van een suikertaks.
- Het LIKE-consortium ontwikkelde samen met de GGD Amsterdam een video. Deze video legt uit wat systeemdenken is en hoe je het kunt gebruiken om een maatschappelijk probleem als overgewicht, roken of slapen aan te pakken.
- Hine van Os (LUMC) promoveerde op onderzoek naar vrouwspecifieke risico's bij een beroerte, vrouwen hebben namelijk vaak andere symptomen dan mannen. Bovendien is de combinatie van roken, migraine en pilgebruik voor vrouwen niet gunstig. Lees ook een artikel over het onderzoek in het Nederlands Dagblad.
Februari
- Patrick Rensen (LUMC) is op zoek naar manieren om bruin vet te activeren in strijd tegen hart- en vaatziekten. Hij ontdekte dat astmamedicijn salbutamol bruin vet activeert en mogelijk overgewicht kan verminderen.
- Tamara den Harink (UvA) onderzocht tijdens haar promotie kinderen van moeders met obesitas. Door een dikker kamertussenschot hebben zij een minder goede hartfunctie en daardoor een verhoogde kans op hart- en vaatziekten. Een leefstijlinterventie voor vrouwen met obesitas vóór de zwangerschap leidde tot een subtiel verbeterde hartfunctie en structuur.
- Thijs Eijsvogels (Radboudumc) wil zitgedrag van hartpatiënten effectief verbeteren. Een nieuwe interventie kan de zittijd verkorten en daarmee gezondheidswinst opleveren voor patiënten.
Januari
- Selma Kaffka (UMC Utrecht) valideerde het gebruik van varkensharten afkomstig uit de slacht voor onderzoek naar reperfusietechnieken.
- Vincent Aengevaeren (Radboudumc) onderzocht het effect van de duur en de intensiteit van sporten op hardlopende mannen van 50+ met slagaderverkaling. Zijn conclusie? Heel intensief sporten kan slagaderverkalking verergeren. Ook verscheen er een interview met hem in het NRC (exclusief voor abonnees) en vertelde zijn collega Thijs Eijsvogels over het onderzoek op radio 1.
Blijf op de hoogte
Schrijf je in voor de maandelijkse nieuwsbrief voor onderzoekers en zorgprofessionals. Dan laten we het je weten als er nieuwe financieringsmogelijkheden, evenementen of updates van vakgenoten zijn.
Interessant voor jou
Het laatste nieuws voor professionals