Hartstichting financiert onderzoek naar de methodiek burgerwetenschap
Onderzoekers ontvangen financiering van de Hartstichting en ZonMw om te onderzoeken hoe we burgerwetenschap optimaal in kunnen zetten binnen de gezondheidszorg.
Burgerwetenschap, ook wel bekend als citizen science, is een steeds vaker toegepaste methodiek. Hierbij nemen burgers een prominente rol in tijdens onderzoek. De Hartstichting ziet een meerwaarde in het betrekken van burgers bij onderzoek. Onder meer omdat burgers:
- vaak anders tegen onderzoeksproblemen aankijken;
- ervaringskennis en nieuwe perspectieven inbrengen;
- met verrassende ideeën komen;
- meer en andere data kunnen verzamelen.
Belemmeringen
Het toepassen van burgerwetenschap brengt nog wel wat belemmeringen met zich mee. Zeker als het gaat om onderzoek binnen het gezondheidsdomein waar gebruik gemaakt wordt van persoonlijke bevindingen en medische data. Een groep onderzoekers onder leiding van Sabine Wildevuur (directeur DesignLab, Universiteit Twente), Gera Nagelhout (lector Betrokken Wetenschap, Avans Hogeschool) en dr. Karen Mogendorff (senior onderzoeker, Avans Hogeschool) gaat deze belemmeringen onderzoeken en oplossingen ontwikkelen.
ZonMw hecht veel belang aan dit extra evaluatie-onderzoek en stelde hiervoor extra budget beschikbaar in de samenwerking met de Hartstichting. Hierdoor konden we gezamenlijk niet alleen 7 burgerwetenschap onderzoeksprojecten naar hart- en vaatziekten financieren, maar ook dit evaluatie-onderzoek dat toekomstige burgerwetenschap in andere vakgebieden ondersteunt.
Onderzoek
Eerst brengen de onderzoekers in kaart wat de bevorderende en belemmerende factoren van burgerwetenschap binnen het gezondheidsdomein zijn. Zij kijken hierbij naar de verschillende betrokken partijen en hun rol. Daarna gaan zij een tool ontwikkelen waarmee de belemmeringen aangepakt worden. Uiteindelijk is het de bedoeling dat de tool beschikbaar komt voor iedereen die burgerwetenschap wil inzetten voor onderzoek.
Interessant voor jou
Het laatste nieuws voor professionals