Nieuw consortium voor persoonlijke behandeling bij slagaderverkalking
De Hartstichting financiert een nieuw onderzoek naar slagaderverkalking. Het is een doorontwikkeling van bestaande consortia die hun krachten bundelen in de zoektocht naar een gepersonaliseerde behandeling bij slagaderverkalking. We willen het consortium AtheroNeth gaan steunen met 6 miljoen euro.
Slagaderverkalking is de grootste veroorzaker van ernstige hart- en vaatziekten, zoals een hartinfarct of beroerte. Het heeft daarmee een grote invloed op de cardiovasculaire ziektelast. Zelfs met de best beschikbare behandeling, waaronder medicatie en leefstijlaanpassingen, blijven mensen met een verhoogd risico, of patiënten die eerder een infarct of beroerte hebben gehad, een hoog risico houden op nieuwe infarcten of andere ernstige complicaties.
Verschillen in kaart brengen
Patiënten met slagaderverkalking krijgen momenteel allemaal dezelfde behandeling. Maar dat is mogelijk niet optimaal, omdat onderliggende oorzaken van slagaderverkalking verschillend kunnen zijn. Daarom gaat het consortium onderzoek doen naar deze verschillen. Ze gaan variaties in slagaderverkalking bestuderen, diagnostische markers ontwikkelen, onderliggende mechanismen onderzoeken en gepersonaliseerde behandelopties ontwikkelen.
Het consortium is opgesteld na een oproep die we in juli 2024 hebben gedaan. De onderzoeksleiders zijn Gerard Pasterkamp, Menno de Winther, Jeanine Roeters van Lennep en Niels Riksen. Het uiteindelijke doel van het consortium is een vertaling van kennis naar klinische praktijk. Waarbij ook patiënten nauwkeuriger kunnen worden ingedeeld op basis van hun risico op ernstige hart- en vaatcomplicaties, wat leidt tot betere preventie en gerichtere interventies. Bovendien dragen deze ontwikkelingen bij aan lagere zorgkosten, onder meer omdat er minder dure behandelingen zoals bypass-operaties en stentplaatsingen nodig zullen zijn.
Dankzij onze donateurs hebben we dit jaar 5,25 miljoen euro toegewezen. We hopen samen met de onderzoekers volgend jaar de minimaal benodigde 6 miljoen euro op te halen.
Over de samenwerking
Alle universitaire medische centra werken samen in dit onderzoek. En AtheroNeth maakt deel uit van het DCVA-netwerk. Het krijgt daarmee ondersteuning bij talentontwikkeling, implementatie, ontwikkelen van de data-infrastructuur, en valorisatie.
Interessant voor jou
Het laatste nieuws voor professionals