Professionals.Hartstichting.nl wordt geladen

COVID@HEART is een groot onderzoek van het UMC Utrecht en Amsterdam UMC bij ruim 22.000 coronapatiënten. De onderzoeksresultaten bevestigen dat mensen met hart- en vaatziekten of diabetes met voorrang vaccinatie nodig hebben. De Hartstichting startte en financierde het onderzoek.

Grotere kans op ziekenhuisopnames

Coronapatiënten met een hart- en vaatziekte en/of diabetes lopen een grotere kans om in het ziekenhuis opgenomen te worden.

Enkele feiten uit het onderzoek

  • Een 45-jarige mét een hart- en vaatziekte of diabetes heeft net zo’n grote kans om in het ziekenhuis terecht te komen als een 60-jarige zonder zo’n aandoening.
  • Een 60-jarige met een hart- en vaatziekte of diabetes heeft grofweg twee keer zoveel kans op een ziekenhuisopname als een 60-jarige zonder deze aandoeningen.
  • Vrouwen hebben een lager risico op ziekenhuisopname dan mannen.
  • In het algemeen stijgt het risico met het oplopen van de leeftijd.

Over het onderzoek

​COVID@HEART wordt geleid door Prof. dr. Frans Rutten en dr Geert-Jan Geersing. Het onderzoek is tot stand gekomen vanuit een samenwerking van de Nederlandse Vereniging voor Cardiologie (NVVC), patiëntenvereniging Harteraad en de Hartstichting. Zij vormen samen onderdeel van de in totaal 19 onderzoeks- en zorgorganisaties die hun krachten hebben gebundeld in de Dutch CardioVascular Alliance (DCVA). COVID@HEART is een mooi voorbeeld van het belang van interdisciplinaire samenwerking om onderzoek snel en goed op te kunnen zetten en onderschrijft het belang van de samenwerking in de Dutch CardioVascular Alliance.

Ruim 22.000 coronapatiënten gevolgd

De onderzoekers volgden ruim 22.000 coronapatiënten van rond de 190 huisartspraktijken in de regio Amsterdam en Utrecht tijdens de eerste en tweede golf. Gemiddeld waren ze 48 jaar.

De onderzoekers berekenden het risico om in het ziekenhuis terecht te komen bij verschillende patiëntengroepen:

  • mensen zonder hart- en vaatziekten of diabetes
  • mensen met één hart- of vaatziekte of diabetes
  • mensen met meerdere van deze aandoeningen

Ook keken ze naar verschillen tussen mannen en vrouwen. De onderzoeksresultaten zijn online gepubliceerd.

Veel meer ziekenhuisopnames door corona dan door griep

De onderzoeksresultaten laten zien dat het risico op ziekenhuisopname bij coronapatiënten aanzienlijk is: ongeveer 1 op de 20 patiënten komt in het ziekenhuis terecht. Dit gebeurt veel vaker dan bij andere luchtwegaandoeningen zoals de griep. Bij die aandoeningen gaat het om ongeveer 1 op de 70. Dit laat zien dat corona ernstiger verloopt dan de griep, zeker bij hart- en vaat- en diabetespatiënten.

Vaccinatie snel nodig

De onderzoeksresultaten bevestigen dat mensen met hart- en vaatziekten of diabetes met voorrang vaccinatie nodig hebben. Daarom worden ze op dit moment hiervoor opgeroepen. Deze mensen krijgen normaal gesproken ook een oproep voor de griepprik.

Advies van onderzoekers

Florien van Royen, Geert-Jan Geersing en Frans Rutten: “Voor nu raden wij hart- en vaat- en diabetespatiënten aan bij corona-achtige klachten zoals keelpijn, hoesten en benauwdheid contact op te nemen met hun huisarts. De huisarts kan coronapatiënten goed monitoren door het zuurstofgehalte van het bloed te meten. En als je de uitnodiging krijgt voor vaccinatie als hart- en vaatziekte- en/of diabetespatiënt, laat je vaccineren.”

Vervolgonderzoek naar effect op het hart

Hierna gaan de onderzoekers patiënten die corona hebben gehad nog verder volgen. Zo kunnen ze nagaan welke effecten corona op het hart heeft op de lange termijn. Uit eerder onderzoek, gesteund door de Hartstichting, bleek al dat opgenomen coronapatiënten met ernstig hartfalen een grotere kans hebben om in het ziekenhuis te overlijden.

Nieuwsbrief voor professionals

Altijd op de hoogte van de actualiteiten rondom financieringsmogelijkheden, projecten en evenementen? Schrijf je in voor onze maandelijkse nieuwsbrief.

Interessant voor jou

Het laatste nieuws voor professionals

Geen resultaten gevonden.