Professionals.Hartstichting.nl wordt geladen

In april 2024 plaatsten we een oproep om aan te sluiten bij het kennisnetwerk systeemdenken voor een gezonde samenleving. Het netwerk bouwt voort op drie gezond leven-consortia die de Hartstichting eerder ook al steunde. Hoofdonderzoekers Wilma Waterlander en Joreintje Mackenbach van het Amsterdam UMC hebben met input vanuit het veld een aanvraag ingediend.

  • Wat is systeemdenken?

    Onze maatschappij bestaat uit complexe systemen die samen invloed hebben op de volksgezondheid. Er is een breed scala aan factoren die invloed hebben op elkaar en daarmee ook op de hartgezondheid van Nederlanders. Een van die systemen bestaat bijvoorbeeld uit supermarkten, hun aandeelhouders, de leveranciers en de klanten van de supermarkten. Of bijvoorbeeld zorgaanbieders, patiënten en de wijze van financieren van leefstijlinterventies in de zorg. Als we de volksgezondheid willen verbeteren, dan moeten we begrijpen hoe al die factoren invloed op elkaar uitoefenen en wat nodig is om een systeem zo te veranderen dat er een gezondere samenleving ontstaat en de hartgezondheid verbetert.

Over het netwerk

Het doel van het kennisnetwerk is om een effectieve samenwerking tussen onderzoekers, beleidsmakers en praktijk op te zetten. Deze werelden zijn doorgaans behoorlijk gescheiden. Daarnaast is ook binnen de wetenschappelijke wereld de kennis over systeemdenken versnipperd tussen verschillende disciplines. Door deze kennis en kunde te verenigen in een landelijk netwerk, kunnen we de toepassing in de praktijk, bijvoorbeeld via GGD en gemeentes, versnellen. Oftewel van systeemdenken naar systeem-doen.

Stakeholders

Samen met verschillende organisaties wordt er een kerngroep van koplopers op het gebied van systeemdenken samengesteld. Zij zullen het belang van gericht ingrijpen in het systeem op de kaart zetten en het netwerk de komende jaren vorm geven. Het uiteindelijke doel is om een netwerk neer te zetten dat langdurig kan blijven bestaan en stevig is ingebed in de Nederlandse kennisinfrastructuur.

Herken jij je in de noodzaak om krachten te bundelen voor een sterkere preventie en het werken vanuit een systeemaanpak? En heb je hier ervaring mee die je met het netwerk kunt delen? Neem dan contact op met  hoofdonderzoeker Wilma Waterlander via [email protected].

Wilma Waterlander was onderzoeksleider bij het inmiddels afgeronde LIKE-consortium en deed eerder onderzoek naar systeemdenken.