Professionals.Hartstichting.nl wordt geladen

De Hartstichting, de Dutch CardioVascular Alliance (DCVA) en het Netherlands Heart Institute (NLHI) richten zich samen op het vinden en implementeren van nieuwe manieren om hart- en vaatziekten eerder op te sporen en op te lossen. We willen translationele en innovatieve onderzoeksprojecten stimuleren en de toepassing van kennis vanuit onderzoek in de zorg voor hart- en vaatpatiënten bevorderen. 

Het is daarvoor belangrijk om samen te werken met relevante partijen met andere expertises; het bedrijfsleven. Om die samenwerking te stimuleren, stellen we middelen beschikbaar voor publiek-private samenwerkingen (PPS). Het cardiovasculair PPS-programma biedt aan onderzoekers drie mogelijkheden, ofwel programmalijnen:

  1. opzetten van nieuwe publiek-private samenwerkingsverbanden die bijdragen aan de geformuleerde maatschappelijke uitdagingen en economische groeimarkten;
  2. academische samenwerkingsverbanden doorontwikkelen tot sterke publiek-private samenwerkingsverbanden;
  3. jonge bedrijven (micro- en klein-MKB) ondersteunen in hun opschaling. Met intensieve begeleiding van het DCVA valorisatieteam.

Achtergrond van dit programma

  • Samenwerking met Health~Holland

    Financiering binnen het Cardiovasculair PPS-programma betreft een toeslag voor publiek-private samenwerkingen op het gebied van onderzoek en innovatie. Het programma is medegefinancierd met een PPS-toeslag die door Health~Holland, Topsector Life Sciences & Health, beschikbaar is gesteld ter stimulering van publiek-private samenwerkingen. De Topsector wil de grootste maatschappelijke uitdagingen op het gebied van preventie, genezing en zorg aanpakken, met als doel: verbetering van de kwaliteit van leven en beperking van zorgkosten.

    Dit doel heeft overlap met dat van de Hartstichting, de DCVA en het NLHI. Het programma is een van de 15 PPS-programma's voor 2025 die Health~Holland heeft gehonoreerd. We investeren dit in onderzoeksprojecten om resultaten verder te brengen richting nieuwe producten, methodes en therapieën.

  • Samenwerking met DCVA en NLHI

    De Hartstichting en het NLHI werken al lang succesvol samen in DCVA-verband. Deze samenwerking voor het Cardiovasculair PPS-programma is een logisch vervolg om hart- en vaatonderzoek te versterken en om startups te ondersteunen, zowel financieel als inhoudelijk. Gezamenlijk streven we ernaar om onderzoeksresultaten zo snel mogelijk bij patiënten te brengen. We willen hart- en vaatziekten eerder opsporen en herkennen en zo bijdragen aan de best mogelijke behandeling voor patiënten. 

    De Hartstichting, de DCVA en het NLHI werken samen als programmagroep van het Cardiovasculair PPS-programma. Gezamenlijk zorgen we voor de coördinatie en invulling van het programma.

Voorwaarden van de call

  • Hart- en vaatagenda

    Een van de belangrijkste voorwaarden van een onderzoeksvoorstel is dat het bijdraagt aan minimaal twee doelstellingen die geformuleerd staan in de landelijke hart- en vaatagenda. Een lijst van de ruim zeventig doelstelling staat in de bijlage van de brochure.

    De agenda hebben we samen met patiënten en hun naasten, onderzoekers, vertegenwoordigers van het bedrijfsleven, zorgverleners, beleidsmakers, donateurs en vrijwilligers opgesteld. Het bevat de 7 belangrijkste uitdagingen en zijn vastgesteld voor de komende 10 jaar.

  • Cofinanciering

    Houd er rekening mee dat je altijd cofinanciering nodig hebt voor het aanvragen van PPS-financiering. De voorwaarden en het minimale bedrag van cofinanciering hangen af van je onderzoek. Dit vind je terug in de brochure.

  • Procedure 2025

    De uitgebreide aanvraagprocedure voor de drie programmalijnen staat beschreven in de brochure. Kortgezegd bestaat die voor de lijnen 1 en 2 uit vier stappen:

    • Neem contact op met de Hartstichting voor een eerste inhoudelijke check.
    • Dien uiterlijk 13 mei om 14.00 uur je vooraanmelding bij ons in.
    • Begin juni maken we bekend welke vooraanmeldingen we uitnodigen om een volledige aanvraag in te dienen.
    • De deadline voor volledige aanvragen is 19 augustus om 14.00 uur.
  • Richtlijnen voor samenwerking met bedrijven

    Voor de Hartstichting is de onafhankelijkheid en transparantie van wetenschappelijk onderzoek in samenwerking met bedrijven van groot belang. Onze richtlijnen voor samenwerking met bedrijven bieden kaders om samen te werken met private partijen.

Interesse?

Neem altijd eerst contact op met de Hartstichting via researchmanager Karin Eizema. Wij doen dan snel een eerste check of het onderzoek past in het doel van dit programma. Mail naar [email protected] of bel naar 070 31 555 66.

Lees alle informatie over deze call in de brochure 'From Innovation to Implementation: Cardiovascular Public Private Partnership programme 2025'.

Beoordelingsprocedure

Ingediende aanvragen beoordelen we eerst intern: we kijken of ze voldoen aan de criteria en bijdragen aan onze strategie en die van Health~Holland. Vervolgens vragen we leden van de Commissie Maatschappelijke Kwaliteit (CMK) en de Wetenschappelijke Adviesraad (WAR) of de Internationale Scientific Advisory Committee (ISAC) om een oordeel.

  • Over de programmacommissie

    De programmacommissie is verantwoordelijk voor de volgende taken:

    • vaststellen verdeling budget over de drie programmalijnen;
    • vaststellen van brochures voor de verschillende programmalijnen;
    • bepalen jaarthema’s;
    • toezicht houden op goed verloop procedures;
    • oplossen van eventuele knelpunten in de beoordeling of uitvoering van projecten.

    Samenstelling

    Elk lid van de programmagroep levert één afgevaardigde. Daarnaast bestaat de commissie uit drie onafhankelijke experts:

    • iemand met expertise op het gebied van het bedrijfsleven;
    • iemand op het gebied van methodologisch of fundamenteel onderzoek;
    • iemand uit het klinische veld.

    Voor 2025 is de samenstelling als volgt:

    • drs. Rebecca Abma-Schouten, groepsmanager onderzoek Hartstichting (voorzitter);
    • prof. dr. Wouter Jukema, bestuurslid NLHI;
    • prof. dr. Hester den Ruijter, voorzitter pijler onderzoeksbeleid DCVA;
    • dr. Hans Hofstraat, directeur business development life sciences Utrecht (bedrijfsleven);
    • prof. dr. Dirk-Jan Duncker, hoogleraar experimentele cardiologie ErasmusMC (methodologisch/fundamenteel onderzoek);
    • prof. dr. Frank Visseren, hoogleraar vasculaire geneeskunde UMC Utrecht (klinisch veld).