Naar content

Hier komen de NAW-gegevens formulieren

Frans Rutten en Mieke van den Heuvel

Samenwerking huisarts en cardioloog moet beter in strijd tegen hartfalen

Samenwerking huisarts en cardioloog moet beter in strijd tegen hartfalen

Hartfalenzorg in Nederland is goed, maar kan en moet beter, vindt zowel huisarts Frans Rutten als cardioloog Mieke van den Heuvel. Over de cruciale factor zijn zij het eens: samenwerken! Mieke: “Zelfs de beste hartfalencardioloog kan het niet alleen.”

We brachten Frans en Mieke virtueel bij elkaar om te praten over de zorg rondom hartfalen en specifiek die samenwerking. Beiden adviseren de Hartstichting in de lopende campagne voor vroege herkenning van hartfalen. Mieke runt als cardioloog met aandachtsgebied hartfalen de hartfalenpoli van het Medisch Spectrum Twente en ziet vaak patiënten die te lang door hebben gelopen met een falend hart. “De huisarts moet hartfalenpatiënten altijd doorverwijzen. Twijfel? Bellen! De cardioloog denkt graag mee.” Frans is naast huisarts ook onderzoeker. Vanuit de praktijk én vanuit de literatuur denkt hij te weten wat er in Nederland anders moet. “Iets relatief eenvoudigs als het beter organiseren van hartfalenzorg levert enorm veel op.”

Lees hun verhaal over het ziektebeeld, de behandelmogelijkheden, de misvattingen, en de verschillende ideeën en initiatieven rondom multidisciplinaire samenwerking. Over veel zaken zijn zij het met elkaar eens. Op andere zaken hebben zij elk een eigen kijk.

Wat kan jij doen?

Werk samen met de Hartstichting aan meer bewustzijn over hartfalen. 
Kijk wat jij als huisarts, assistent of POH of als ziekenhuismedewerker of specialist in het ziekenhuis kunt doen.

Nieuwsbrief Professionals Online

Altijd op de hoogte zijn van het laatste nieuws rondom financierings- en samenwerkingsmogelijkheden, projecten en evenementen? Meld je aan voor de nieuwsbrief.

Meld je aan