Professionals.Hartstichting.nl wordt geladen

In de onderzoeksagenda, die we van 2014 tot 2024 gebruikten, hadden we het thema Hart- en vaatziekten bij vrouwen. Daarmee hebben we gewerkt aan het verkleinen van de gezondheidskloof tussen mannen en vrouwen. Zo beoordelen we alle onderzoeksaanvragen die we binnenkrijgen ook op inclusiviteit van vrouwen. In onze huidige hart- en vaatagenda is Oog voor verschillen een van de zeven thema's.

In deze onderzoeken staan vrouwen centraal

We lichten een aantal inspirerende onderzoeken, gericht op hart- en vaatgezondheid bij vrouwen, voor je uit.

  • Recent gefinancierd onderzoek naar SCAD

    Spontane coronaire arteriële dissectie (SCAD) is een aandoening waarbij de vaatwand van de bloedvaten die het hart van bloed voorzien scheurt. Het is erg pijnlijk en leid vaak tot een acute hartaanval. De oorzaken zijn niet bekend en ook is er geen gerichte therapie. Vooral bij patiënten onder de 50 jaar wordt SCAD beschouwd als een van de meest voorkomende oorzaken van een hartinfarct, waarbij 80-90% vrouw is. Linda van Laake (UMCU) ontvangt financiering om te achterhalen wat oorzaken zijn van SCAD en waarom het voornamelijk vrouwen op jonge leeftijd treft. 

  • Landelijk consortium voor hart- en vaatziekten bij vrouwen

    De Hartstichting investeert 2,5 miljoen euro in een landelijke consortium: IMPRESS. Door deze onderzoeken willen we meer leren over de processen die vooraf gaan aan het ontwikkelen van de ziektes. Zo kunnen we vrouwen met een hoog risico eerder opsporen. Ook kunnen vrouwelijke patiënten zo beter worden behandeld.

  • Onderzoek naar placenta's

    Zwangerschapsvergiftiging is een van meest voorkomende complicaties tijdens de zwangerschap. Het zorgt voor een te hoge bloeddruk, klachten bij de moeder en gevaar voor het kind. Intussen is bekend dat vrouwen met zwangerschapsvergiftiging ook een verhoogd risico hebben op het ontwikkelen van hart- en vaatziekten op latere leeftijd. Maar welke vrouwen er precies risico lopen is niet bekend.

    Cardioloog en onderzoeker Chahinda Ghossein-Doha gaat met haar Dekkerbeurs placenta's onderzoeken. Hiermee gaat ze onderzoek doen naar het beter voorspellen van hart- en vaatziekten bij vrouwen. Zo wil ze per persoon inschatten hoe groot het risico is dat diegene op latere leeftijd hart- en vaatziekten krijgt.

  • Vragen vanuit burgers

    Bij de financieringsoproep rondom burgerwetenschap Samen aan de hartSlag kwamen opvallend veel onderzoeksideeën binnen die betrekking hadden op hart- en vaatziekten bij vrouwen. Twee van de zeven gefinancierde onderzoeken richt zich op vrouwen:

    • voedende wijsheid en de overgang in burgerwetenschap;
    • samen beslissen over anticonceptie bij hartziekten.

Vrouwelijke hoogleraren

Ook het aantal artsen dat hoogleraar wordt is verschillend, dat zijn vaker mannen dan vrouwen. Dit verschil is recent in kaart gebracht in een artikel in het NTVG waar de Hartstichting ook aan heeft meegewerkt. We zien graag dat er meer vrouwelijke hoogleraren in de medische wetenschap actief zijn. Daarom zet de Hartstichting zich in voor diversiteit in onderzoek. Zowel in wie er onderzocht wordt als in wie het onderzoek uitvoert. Ook streven we naar meer vrouwen in onze beoordelingscommissies en leidende posities.

Nationale Vrouwenstrategie

Er komt een Nationale Strategie Vrouwengezondheid. De Hartstichting is hier enorm blij mee. Wij zetten ons namelijk al meer dan 50 jaar er voor in dat in de wetenschap en in de zorg rekening wordt gehouden met sekse- en genderverschillen. We blijven ons hiervoor inzetten en denken daarom mee met Women Inc. over de verdere uitwerking van deze strategie. 

Sta ook stil bij deze dag

Is er iets in jouw onderzoek of werk dat zich in het bijzonder richt op vrouwen? Of wil je jouw vrouwelijke collega’s in het zonnetje zetten? Laat dan van je horen op 8 maart! Bijvoorbeeld door een bericht te plaatsen op LinkedIn.
Een vrouw vormt een hart