Bij registratie-gebaseerd onderzoek maken onderzoekers gebruik van data uit patiënt-registratiesystemen. Dit is een geschikte manier om het effect van behandelingen in het dagelijks leven te meten bij een patiënten. Ook is het mogelijk om patiënten voor langere tijd te volgen. Dit type onderzoek heeft daarom grote voordelen ten opzichte van regulier klinisch onderzoek waarin patiënten in een sterk gecontroleerde setting worden gevolgd.
Investeren in de Nederlandse Hartregistratie (NHR)
De Hartstichting vindt het belangrijk dat registratie-gebaseerd onderzoek voor hart- en vaatziekten mogelijk is. Daarom investeren we in de Nederlandse Hartregistratie (NHR). De NHR is een nationale registratie-organisatie die data registreert op cardiovasculair gebied. Dit doen ze met het doel om de kwaliteit van de zorg te verbeteren, maar ook om wetenschappelijk onderzoek met de data mogelijk te maken. Samen met de NHR wordt gewerkt aan het ontwikkelen van registers voor patiënten met hartfalen en atriumfibrilleren. Ook werken we samen aan het harmoniseren van registers rondom aangeboren en erfelijke hartaandoeningen. Als eerst starten we met de registers Kincor en Concor.
Naar één registratiesysteem
Onderzoekers die een registratie of cohort op willen zetten, vragen we in gesprek te gaan met de NHR om hun patiënt-registraties op te nemen. Zo komt er uiteindelijk voor het cardiovasculaire veld in Nederland één registratiesysteem, en worden data volgens dezelfde afspraken en standaarden verzameld.